Wykonanie

Galette z
jabłkami czy też rustykalna
tarta z
jabłkami, to szybki i niezawodny deser. Udaje się zawsze i jest chrupiąca i delikatna.Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków
owoców czy warzyw.
Tarta rustykalna jest bardzo szybka w wykonaniu, m. in. dlatego, że ciasto nie wymaga podpiekania. Nie wymaga też żadnej formy – wystarczy blacha z piekarnika. Jest naprawdę bezproblemowa :) Najlepiej użyć dość kwaśnych
jabłek, które tworzą świetny zestaw z kruchym
ciastem i dzięki temu
tarta jest wyrazista.Tartę można podać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem
waniliowym lub dołożyć gałkę
lodów. Gorąco polecam jesienną
porą :)
tarta o średnicy ok. 20 cmSkładnikiciasto190 g
mąki pszennej120 g
masła40 g drobnego
cukruszczypta
soli3 łyżki
wodyjabłka4 średnie
jabłka4 łyżki drobnego
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soku z cytrynydo podsypania2 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
mąki2 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżka grubego
cukruWykonaniewymieszać szybko
mąkę z
cukrem,
solą i
masłem, w trakcie dodając
wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składnikikulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę
jabłka dzielić na 6 do 8 plasterków.
jabłka umieścić w misce, skropić
sokiem z cytryny, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon i wszystko wymieszać by
cukier i
cynamon oblepiły równomiernie
jabłkawymieszać
cukier z
mąką do podsypania ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachęśrodek ciasta posypać
mąką z
cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcieułożyć
jabłka, plasterek przy plasterku, a następnie zawinąć brzeg ciasta na
jabłkarozpuścić 2 łyżki
masłabrzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną
masła i posypać grubym
cukrem, a większością
masła polać równomiernie
jabłkatartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony a
jabłka się przypieką


Opublikowano: 9 października 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Zupa warzywna kalafiorowa

Makowiec zawijany

Crème brûlée
Sałatka z
rzodkiewek i
młodych ziemniakówPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus