ßßß
Galette z jabłkami czy też rustykalna tarta z jabłkami, to szybki i niezawodny deser. Udaje się zawsze i jest chrupiąca i delikatna.Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków owoców czy warzyw.Tarta rustykalna jest bardzo szybka w wykonaniu, m. in. dlatego, że ciasto nie wymaga podpiekania. Nie wymaga też żadnej formy – wystarczy blacha z piekarnika. Jest naprawdę bezproblemowa :) Najlepiej użyć dość kwaśnych jabłek, które tworzą świetny zestaw z kruchym ciastem i dzięki temu tarta jest wyrazista.Tartę można podać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem waniliowym lub dołożyć gałkę lodów. Gorąco polecam jesienną porą :)tarta o średnicy ok. 20 cmSkładnikiciasto190 g mąki pszennej120 g masła40 g drobnego cukruszczypta soli3 łyżki wodyjabłka4 średnie jabłka4 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soku z cytrynydo podsypania2 łyżki drobnego cukru1 łyżka mąki2 łyżki rozpuszczonego masła1 łyżka grubego cukruWykonaniewymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składnikikulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minutjabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę jabłka dzielić na 6 do 8 plasterków.jabłka umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie jabłkawymieszać cukier z mąką do podsypania ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachęśrodek ciasta posypać mąką z cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcieułożyć jabłka, plasterek przy plasterku, a następnie zawinąć brzeg ciasta na jabłkarozpuścić 2 łyżki masłabrzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie jabłkatartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony a jabłka się przypieką
Opublikowano: 9 października 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Zupa warzywna kalafiorowa
Makowiec zawijany
Crème brûlée
Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniakówPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus