Wykonanie

Na Święta dostałem książkę o plackach i tartach, zainspirowałem się jednym z przepisów, oto przepyszny efekt :)Do ciasta potrzebujesz:- 400g
mąki- 250g zimnego
masła- 90ml
wody- łyżeczki
octu winnego- szczypty
soli- odrobiny
mleka i łyżki
cukru do posypania


Do farszu potrzebujesz:- 1kg
jabłek- łyżki
miodu- łyżki
soku z cytryny- 100g
cukru- łyżeczki
cynamonu- 3 łyżek
mąkiMąkę wymieszaj z
solą, dodaj
masło pokrojone w cienkie plasterki, wymieszaj i dodaj
wodę oraz
ocet. Bardzo szybko zagnieć ciasto i zawinięte w folię umieść w lodówce na pół godziny.

Obrane
jabłka pokrój na cienkie plasterki, dodaj pozostałe składniki farszu i wymieszaj.Wyjmij połowę ciasta z lodówki, rozwałkuj, ja użyłem maty silikonowej i wałka pokrytego silikonem, dzięki temu nie musiałem używać
mąki Jeśli dysponujesz tylko zwykłym wałkiem, posyp ciasto odrobiną
mąki by nie przywierało. Rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno tortownicy w której będziesz piec. Tortownicę posmaruj odrobiną
masła i posyp
bułką tartą. Placek umieść w formie, brzeg powinien
mieć około 5 cm wysokości. W środku umieść farsz. Wyjmij z lodówki drugi placek i rozwałkuj na nieco mniejsze koło. Przykryj ciasto drugim plackiem i połącz oba. Ugniatając widelcem utwórz wzorek wokół brzegu ciasta. Na środku wykonaj kilka nacięć by para miała którędy uciec. Wirzch ciasta posmaruj
mlekiem i posyp
cukrem
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz około 45 minut.Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego!!!