ßßß Cookit - przepis na Przykryty placek z jabłkami

Przykryty placek z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Na Święta dostałem książkę o plackach i tartach, zainspirowałem się jednym z przepisów, oto przepyszny efekt :)
Do ciasta potrzebujesz:
- 400g mąki
- 250g zimnego masła
- 90ml wody
- łyżeczki octu winnego
- szczypty soli
- odrobiny mleka i łyżki cukru do posypania
Do farszu potrzebujesz:
- 1kg jabłek
- łyżki miodu
- łyżki soku z cytryny
- 100g cukru
- łyżeczki cynamonu
- 3 łyżek mąki
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło pokrojone w cienkie plasterki, wymieszaj i dodaj wodę oraz ocet. Bardzo szybko zagnieć ciasto i zawinięte w folię umieść w lodówce na pół godziny.
Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki, dodaj pozostałe składniki farszu i wymieszaj.
Wyjmij połowę ciasta z lodówki, rozwałkuj, ja użyłem maty silikonowej i wałka pokrytego silikonem, dzięki temu nie musiałem używać mąki Jeśli dysponujesz tylko zwykłym wałkiem, posyp ciasto odrobiną mąki by nie przywierało. Rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno tortownicy w której będziesz piec. Tortownicę posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Placek umieść w formie, brzeg powinien mieć około 5 cm wysokości. W środku umieść farsz. Wyjmij z lodówki drugi placek i rozwałkuj na nieco mniejsze koło. Przykryj ciasto drugim plackiem i połącz oba. Ugniatając widelcem utwórz wzorek wokół brzegu ciasta. Na środku wykonaj kilka nacięć by para miała którędy uciec. Wirzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp cukrem
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz około 45 minut.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2012/02/przykryty-placek-z-jabkami.html