ßßß Cookit - przepis na " Kruche z jabłkami "

" Kruche z jabłkami "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Tort Myszka Minnie
... »
Klasyczny,stary rodzinny i sprawdzony przepis.
Ciasto które sprawdza się na wszystkie okazje i chyba nie mam osoby która by go nie lubiła.
Wiem że to nie sezon na jabłka ale uniwersalność tego ciasta polega na tym że możemy dać tutaj różne owoce np.jabłka,rabarbar,śliwki,jagody,truskawki itp.
A tak przy okazji zapraszam na facebooka : Zara fashion KIDS love! świetne ciuszki-nowe po atrakcyjnych cenach,może ktoś znajdzie coś dla swoich pociech :) Polecam !!!
Link do strony z ciuszkami w komentarzu!!!!
Składniki:
20 dkg cukru pudru
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
25 dkg masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru kryształu
1/3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
2 łyżki kaszy mannej
cukier puder do opruszenia
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę i cukier puder przsiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i dokładnie siekamy nożem,następnie dodajemy jajko i żółtka i zagniatamy dokładnie ciasto.Gotową kulę ciasta owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon,dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 min żeby jabłka puściły sok.
Po tym czasie rękami odciskamy nadmiar soku z jabłek.
Wyjmujemy schłodzone cisto z lodówki i dzielimy go na 2 części.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia ( wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia)
Wyłożone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiekamy około 10-15 min.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,posypujemy kaszą manną i układamy na nim odciśnięte jabłka.
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy nią jabłka,dokładnie nakłuwamy widelcem ciasto.Pieczemy 35-40 min w 180°C aż ciasto ładnie się zarumieni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi :)
Smacznego :)
środa, 18 czerwca 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/06/Kruche-z-jablkami-1.html