Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Tort Myszka Minnie... »Klasyczny,stary rodzinny i sprawdzony przepis.Ciasto które sprawdza się na wszystkie okazje i chyba nie mam osoby która by go nie lubiła.Wiem że to nie sezon na
jabłka ale uniwersalność tego ciasta polega na tym że możemy dać tutaj różne
owoce np.
jabłka,
rabarbar,
śliwki,
jagody,
truskawki itp.A tak przy okazji zapraszam na facebooka : Zara fashion KIDS
love! świetne ciuszki-nowe po atrakcyjnych cenach,może ktoś znajdzie coś dla swoich pociech :) Polecam !!!Link do strony z ciuszkami w komentarzu!!!!

Składniki:20 dkg
cukru pudru40 dkg
mąki pszennej1
jajko2
żółtka25 dkg
masła1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:1,5 kg
jabłek3 łyżki
cukru kryształu1/3 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:2 łyżki
kaszy mannejcukier puder do opruszeniaWykonanie:Przygotowujemy ciasto:
Mąkę i
cukier puder przsiewamy na stolnicę,dodajemy
cukier waniliowy,
masło i dokładnie siekamy nożem,następnie dodajemy
jajko i
żółtka i zagniatamy dokładnie ciasto.Gotową kulę ciasta owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do startych
jabłek dodajemy
cukier i
cynamon,dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 min żeby
jabłka puściły sok.Po tym czasie rękami odciskamy nadmiar soku z
jabłek.Wyjmujemy schłodzone cisto z lodówki i dzielimy go na 2 części.Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia ( wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia)Wyłożone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiekamy około 10-15 min.Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,posypujemy
kaszą manną i układamy na nim odciśnięte
jabłka.Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy nią
jabłka,dokładnie nakłuwamy widelcem ciasto.Pieczemy 35-40 min w 180°C aż ciasto ładnie się zarumieni.Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy
cukrem pudrem.Możemy podawać z
bitą śmietaną lub
lodami waniliowymi :)Smacznego :)

środa, 18 czerwca 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter