Wykonanie

Jeżeli szukasz przepisu na bardzo szybkie, bardzo łatwe i niebiańsko smaczne ciasto to dobrze trafiłeś :-) Szarlotka sypana to ten rodzaj ciasta, które się robi w mgnieniu oka, a ponadto nie zawiera dużo składników. Nie ma zarabiania, nie ma wałkowania, chłodzenia itp. Wystarczy wymieszać ze
sobą suche składniki, zetrzeć jabłuszka... i gotowe :-) Tą, którą dzisiaj chcę się z
Wami podzielić upiekł specjalnie dla mnie mój cudowny A.Składniki:1 szkl
mąki pszennej1 kg kwaśnych
jabłek1 szkl
cukru1 szkl
kaszy manny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia15 dag zimnego
masła (najlepsze z zamrażarki)
cynamoncukier puder1.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kaszę przesiewamy, dodajemy
cukier i mieszamy. Suche składniki dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach i oprószamy
cynamonem.2. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy
masłem, a samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1 porcję suchych składników, na nie wykładamy połowę
jabłek, znów przysypujemy suchymi składnikami, wykładamy pozostałe
jabłka i przysypujemy 3 częścią suchej mieszanki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach
masło.3. Szarlotkę pieczemy w 190*C przez 1 godzinę. Gdyby wierzch zaczął się zbyt rumienić, trzeba go przykryć folią aluminiową matową stroną do góry.4. Szarlotka wyśmienicie smakuje z
bitą śmietaną, a także
lodami.SMACZNEGO :-)


