Wykonanie
Chwilkę mnie tutaj nie było ale ci którzy mnie dobrze znają wiedzą że pierwszy raz od 7 lat miałam szczęście i przyjemność spędzić święta z rodziną i przyjaciółmi :)Na powrót po krótkiej nieobecności proponuję klasyczny sernik z pianką
kokosową.Klasyczny sernik na kruchym spodzie z pianką
kokosową.Klasyka,cóż więcej pisać,trzeba spróbować.Dla odmiany do sernika dodane
mandarynki z puszki,pyszności :))

Składniki na ciasto:20 dkg
mąki pszennej7 dkg
cukru pudru2
żółtka10 dkg
masła lub
margarynySkładniki na
ser:1,25 kg
sera białego (2 x zmielonego)9 jaj25 dkg
masła1 szkl.
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego2 budynie
waniliowe2-3 krople
aromatu waniliowego lub
cytrynowego1 garść
rodzynek ( namoczyć w gorącej wodzie)Dodatkowo:15 dkg wiórek
kokosowych4-5 łyżek
cukru kryształu2 łyżki
kakao gorzkiego2 puszki
mandarynekWykonanie:Ciasto:
Mąkę i
cukier przesiać na stolnicę,posiekać z
masłem i dodać
żółtka.Zagnieść ciasto.Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30-40 min.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Gotową blaszkę wyłożyć rozwałkowanym
ciastem a następnie posypać przesianym
kakaem (nie zbyt grubo)Na przygotowane ciasto wylać przygotowaną masę
serową.
Ser:
Masło utrzeć do białości z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.Następnie dodajemy po jednym
żółtku i dokładnie ucieramy,postępujemy tak do wyczerpania się
jajek.Następnie dodajemy
zmielony ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.
Rodzynki odcedzamy z
wody.Połowę
białek od jaj ubijamy na sztywno.Ubitą pianę,suchy
budyń i
rodzynki dodajemy do
sera a następnie delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej ( nigdy nie mieszamy piany metalową łyżką ponieważ piana zamieni się w
wodę)Gotową masę
serową wylewamy na przygotowane ciasto,wyrównujemy i układamy
mandarynki z puszki.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180°C i pieczemy około 40 min.Po tym czasie wykładamy na sernik pianę z
kokosem.Przygotowanie piany:Pozostałe
białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy
cukier kryształ i ubijamy aż
cukier się rozpuści,następnie dodajemy
wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy.Gotową pianę wykładamy na podpieczony sernik i pieczemy jeszcze około 20-25 min.