Wykonanie
Dziś
wołowina z dodatkiem
ostrej papryczki,podawana w
ziemniaku,co Wy na to?Przepis znalazłam już jakiś czas temu i kusił,kusił aż wreszcie doczekał się realizacji.Przepis cytuję za autorem z bloga "Food Cook
Love" z delikatnymi moimi zmianami.

Składniki:50 dkg
wołowiny1 puszka
kukurydzy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju2 kostki
bulionu wołowego250ml + 500 ml
wodyoregano,
tymianek2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
ketchupupapryka mielona1-2 świeże
ostre papryczkisól,
pieprz5-6 dużych
ziemniakównatka pietruszki lub
szczypiorekWykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy,posypujemy
solą,dajemy troszkę
masła i zawijamy w folię aluminiową.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60-70 minut.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę
cebulę ( aż się zeszkli).Dodajemy pokrojoone w kostkę
mięso i podsmażamy z każdej strony na złoto,Następnie dodajemy posiekany
czosnek,drobno pokrojone papryczki,
oregano i
tymnianek,chwilkę podsmażamy,dodajemy koncentrat i
ketchup,Wszystko razem smażymy,mieszając od czasu do czasu przez 2-3 min.Całość zalewamy rozrobionym
bulionem wołowym w 250 ml
wody.Przykrywamy i mieszając od czasu do czasu dusimy około 50 min. ( do czasu aż
mięso będzie miękkie).Podczas tego duszenia co jakiś czas dolewamy
wodę (500ml)Gdy
mięso jest już miękkie dodajemy
kukurydzę,mieloną
paprykę,
sól i
pieprz do smaku i dusimy jeszcze około 15 min. mieszając co jakiś czas.Upieczonym
ziemniakom odcinamy górę i łyżeczką drążymy środek tak by powstała "miseczka" a następnie wypełniamy je gotowym mięskiem,dekorujemy posiekaną
natką pietruszki lub
szczypiorkiem.Smacznego:))