ßßß Cookit - przepis na " Wołowina na ostro "

" Wołowina na ostro "

nazwa

Wykonanie

Dziś wołowina z dodatkiem ostrej papryczki,podawana w ziemniaku,co Wy na to?
Przepis znalazłam już jakiś czas temu i kusił,kusił aż wreszcie doczekał się realizacji.
Przepis cytuję za autorem z bloga "Food Cook Love" z delikatnymi moimi zmianami.
Składniki:
50 dkg wołowiny
1 puszka kukurydzy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 kostki bulionu wołowego
250ml + 500 ml wody
oregano,tymianek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
papryka mielona
1-2 świeże ostre papryczki
sól,pieprz
5-6 dużych ziemniaków
natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy,posypujemy solą,dajemy troszkę masła i zawijamy w folię aluminiową.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60-70 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę ( aż się zeszkli).Dodajemy pokrojoone w kostkę mięso i podsmażamy z każdej strony na złoto,Następnie dodajemy posiekany czosnek,drobno pokrojone papryczki,oregano i tymnianek,chwilkę podsmażamy,dodajemy koncentrat i ketchup,Wszystko razem smażymy,mieszając od czasu do czasu przez 2-3 min.
Całość zalewamy rozrobionym bulionem wołowym w 250 ml wody.Przykrywamy i mieszając od czasu do czasu dusimy około 50 min. ( do czasu aż mięso będzie miękkie).Podczas tego duszenia co jakiś czas dolewamy wodę (500ml)
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy kukurydzę,mieloną paprykę,sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze około 15 min. mieszając co jakiś czas.
Upieczonym ziemniakom odcinamy górę i łyżeczką drążymy środek tak by powstała "miseczka" a następnie wypełniamy je gotowym mięskiem,dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego:))
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/10/Wolowina-na-ostro.html