ßßß Cookit - przepis na " Orzechowo-serowy "

" Orzechowo-serowy "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Pikle angielskie I
Ananasowiec »
Jesień w pełni a więc czas na wypieki z orzechami i dziś właśnie takie ciasto proponuję.
Połączenie sera i orzechów z delikatną masą,cóż więcej dodawać,musicie spróbować :)
Ciasto serowe:
60 dkg sera białego (2 krotnie zmielonego)
30 dkg cukru pudru
6 jaj
1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
12,5 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania kiślu cytrynowego
Biszkopt orzechowy:
5 jaj
10 dkg orzechów mielonych
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
25 dkg masła
1 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
grubo siekane orzechy ( u mnie orzechy laskowe)
Wykonanie ciasta serowego:
Utrzeć masło z cukrem do białości,następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy.Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy ser,obydwie mąki,proszek do pieczenia ,kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy.Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
Przygotowany ser wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180°C około 30-35 min.
Wykonanie biszkoptu orzechowego:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się dokładnie rozpuści i powstanie gładka i lśniąca piana.
Do piany dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ubijamy,następnie dodajemy obydwie mąki,orzechy ,olej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka"
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.
Wykonanie masy:
Obydwie mąki dokładnie mieszamy z połową mleka.
Pozostałe mleko zagotowujemy.
Gdy mleko się gotuje wlewamy na nie masę mączną.
Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu,cały czas mieszając.
Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch z cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.
Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.
Gotową masą przekładamy placki.
Przełożenie ciasta:
1 blat biszkopta orzechowego-masa -ciasto serowe.masa-2 blat biszkopta orzechowego-polewa czekoladowa-siekane orzechy
Po przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.
czwartek, 26 września 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/09/Orzechowo-serowy.html