Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Pikle angielskie IAnanasowiec »Jesień w pełni a więc czas na wypieki z
orzechami i dziś właśnie takie ciasto proponuję.Połączenie
sera i
orzechów z delikatną masą,cóż więcej dodawać,musicie spróbować :)

Ciasto
serowe:60 dkg
sera białego (2 krotnie zmielonego)30 dkg
cukru pudru6 jaj1/2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej12,5 dkg
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 opakowania kiślu
cytrynowegoBiszkopt orzechowy:5 jaj10 dkg
orzechów mielonych1 szkl
cukru1/2 szkl
oleju1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:25 dkg
masła1 szkl
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1
cukier waniliowy1/2 szkl
cukru pudruDodatkowo:
Polewa czekoladowagrubo siekane
orzechy ( u mnie
orzechy laskowe)Wykonanie ciasta
serowego:Utrzeć
masło z
cukrem do białości,następnie dodajemy po 1
żółtku i dalej ucieramy.Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy
ser,obydwie
mąki,
proszek do pieczenia ,
kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy.Na koniec dodajemy pianę ubitą z
białek i delikatnie mieszamy.Przygotowany
ser wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180°C około 30-35 min.Wykonanie
biszkoptu orzechowego:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę,następnie dodajemy
cukier i ubijamy do czasu aż
cukier się dokładnie rozpuści i powstanie gładka i lśniąca piana.Do piany dodajemy po jednym
żółtku i dokładnie ubijamy,następnie dodajemy obydwie
mąki,
orzechy ,
olej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka"Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.Wykonanie masy:Obydwie
mąki dokładnie mieszamy z połową
mleka.Pozostałe
mleko zagotowujemy.Gdy
mleko się gotuje wlewamy na nie masę mączną.Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu,cały czas mieszając.Gotowy
budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch z
cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.Gotową masą przekładamy placki.Przełożenie ciasta:1 blat
biszkopta orzechowego-masa -ciasto
serowe.masa-2 blat
biszkopta orzechowego-
polewa czekoladowa-siekane
orzechyPo przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.Przed podaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.

czwartek, 26 września 2013, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter