Wykonanie

Makaron z
łososiem wędzonym i
oliwkami w delikatnym sosie
śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatny
łosoś w lekkim sosie
śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad, a nawet romantyczną kolację we dwoje.

ok. 300 g
makaronuok. 150-200 g
wędzonego łososiaok. 80 g
oliwekok. 45 g
kaparów3 ząbki
czosnku250 ml
śmietanki 30%3
serki śmietankowe (typu
kiri)2 łyżki
masłaprzyprawy:
bazylia,
tymianek,
lubczyk,
pieprz,
sól (najlepiej morska)
oliwaCzosnek podsmażamy na
oliwie, dodajemy
śmietankę,
serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy drobno posiekane
kapary i doprawiamy
bazylią,
tymiankiem,
lubczykiem,
pieprzem i
solą (po szczypcie).Pod koniec dodajemy pokrojonego
łososia wędzonego oraz
oliwki.Ugotowany al dente
makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze.Całość posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem.







