Wykonanie
Wpis zawiera lokowanie produktuKażdy kto gotuje doskonale wie, że bez dobrego
oleju czy
oliwy trudno obejść się wkuchni. Zarówno
oleje jak i delikatne
oliwy z oliwek świetnie komponują się z
ziołami, podnosząc walory smakowe naszych dań.
Oleje aromatyzowane
ziołamizazwyczaj robimy w domu sami, jednak dużo osób myślę, że z chęcią sięgnie pogotowe produkty, które oferuje nam rynek. I z taką właśnie propozycją do klientów wyszła ostatnio
marka „Kujawski”. Oferuje nam nową linię produktów „Kujawski ze smakiem”. To połączenie
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi
ziołami. Do wyboru mamy cztery warianty smakowe: Kujawski z
czosnkiem, Kujawski z
bazylią, Kujawski z
czosnkiem i
bazylią oraz Kujawski z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią.Moja dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie w wykonaniu i pełne aromatów daniejednogarnkowe.
Mięso kurczaka połączyłam z chorizo,
cieciorką i
tymiankiem.Ponieważ chorizo jest wyraziste w smaku dlatego wykorzystałam w tym przypadkupodstawową wersję
oleju kujawskiego z
czosnkiem. Wcześniej używałam do tegoprzepisu
oleju lub
oliwy i świeżego
czosnku dlatego z pewnym dystansem podeszłam do tak zwanego „gotowca”. Muszę przyznać, że różnicy w smaku niebyło. Kujawski ze smakiem sprostał zadaniu i idealnie podkreślił charakter dania. Myślę też, że sprawdzi się jeszcze niejednokrotnie w wielu innych przepisach a szczególnie w sytuacjach kiedy mam bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu czy sałatki. Chyba mam już pomysł na danie z
olejem z
pomidorami…..Ciekawa jestem bardzo czy robiliście już jakieś potrawy z wykorzystaniem produktów tej linii i jakie są Wasze opinie. Pozdrawiam serdecznie życząc pięknej pogody na weekend. Słońca przede wszystkim:) a ja uciekam doglądać czy mój rosołek już gotowy?
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:4 pałki lub 2 całe
udka kurczaka200 g rozgniecionych
pomidorów z puszki240 g odsączonej i wypłukanej
cieciorki z puszki100 g chorizo, pokrojone w plasterki około 1 cm.1/3 szklanki
białego wina1 posiekana
cebulka szalotka2 łyżki
oleju kujawskiego z
czosnkiem½ łyżeczki suszonego
tymiankusólpieprzSposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy i oprószmy
solą i
pieprzem, na głęboką dużą patelnię wlewamy
olej z
czosnkiem, kiedy uwolni się zapach
czosnku, dodajemy
szalotkę, podsmażamy 2 min.,następnie dodajemy chorizo i smażymy mieszając około 3-4 min. jak puści „sok” i uwolni swoje aromaty dodajemy
mięso kurczaka, smażymy tak długo aż skórka z obu stron zarumieni się lekko,dodajemy
cieciorkę,
pomidory,
tymianek i wlewamy
wino,całość dusimy pod przykryciem około 20 min.Inne propozycje:Podudzia
kurczaka z
bakłażanem i
suszonymi pomidoramiKurczak po hiszpańsku z chorixo i
ziemniakamiKurczak duszony w
winie z
fasolą