Wykonanie
Dzisiaj całkiem poważna sprawa. Taka sobie niby prosta zupa a ile trzeba się natrudzić żeby ją zrobić . Co i w jakiej kolejności wrzucić, żeby uzyskać odpowiedni smak, który miał krupnik naszych babć lub mam??? I najważniejsza sprawa ile
kaszy dodać, żeby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba??? Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia …hahaha dodałam
kasze na tak zwane „oko” i uzyskałam raczej
kaszankę warzywną niż zupę. Nie odpuściłam ćwiczeń bo bardzo lubię krupnik więc teraz z całą odpowiedzialnością dzielę się sprawdzonym przepisem zarówno pod względem proporcji jak też smaku.
Ilość porcji – 6-7Czas wykonania – 90 min.Stopień trudności – średniSkładniki:1,75 l
wody,2 skrzydełka drobiowe,4
żołądki drobiowe,150 g
żeberek świeżych,100 g
kaszy jęczmiennej,2-3 dag
suszonych grzybów,2 średniej wielkości
ziemniaki,2 duże
marchewki,1 mała
pietruszka,kawałek
selera (korzeń),kawałek
pora,1 średnia
cebula,½ łyżki
masła,posiekany
koperek lub
natka pietruszki,2
liście laurowe,3 ziarna
ziela angielskiego,
sól i
pieprzSposób wykonania:
żeberka, skrzydełka i żołądki myjemy i gotujemy w wodzie na wolnym ogniu, bez przykrycia,co jakiś czas klarujemy
wywar ( czyli zbieramy szum, który się zbiera),do sklarowanego
wywaru dodajemy
pietruszkę,
por,
seler,
ziele angielskie i
liście laurowe, gotujemy około 20 min, w tym czasie
grzyby myjemy i moczymy w ¼ szklanki wrzątku (około 10 min.),
marchew kroimy w talarki,
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę,
cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę, na łyżce
masła szklimy
cebulę i dodajemy pokrojone w paseczki
grzyby z
wodą, w której się moczyły,kiedy
pietruszka,
por i
seler są już miękkie, wyjmujemy warzywa a dodajemy
kaszę, gotujemy pod przykryciem około 15 min, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone
ziemniaki,
marchewkę oraz przesmażoną
cebule z
grzybami,doprawiamy
sola i
pieprzem,podajemy z posiekaną
pietruszką lub
koperkiem,żołądki możemy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podać z krupnikiem, mniam….Oryginalny pojemnik na spaghetti z kolekcji
ziołowej w Galerii pod Psem
Inne propozycje:Postna zupa rybna z domowym
makaronemTradycyjna zupa ogórkowa, zabielana wg przepisu z 1900 r.Tradycyjna zupa grzybowa ze
świeżych borowików