Wykonanie
Lato w pełni, wysokie temperatury, stragany pełne zielonych, świeżych warzyw... dlatego na moim
stole nie może zabraknąć pysznej, zdrowej sałatki. Ostatnio po długim spacerze postanowiłam na kolację zrobić coś lekkiego. Kilka pysznych, świeżych składników, zdrowe ziarenka,
przyprawy... tak powstało danie, które zjadłam z wielkim apetytem. Zapraszam Was na letnią
sałatkę z
musztardowo-
jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami. Zdrowo, lekko, a do tego dość oryginalnie. Spróbujcie.

... pyszna, lekka, letnia propozycja sałatkowa. Idealna na kolację.Składniki:Baza sałatki:2 mniejsze
pomidory (najlepiej malinówki)2
rzodkiewki1
ogórek gruntowykilka listków świeżej
natki pietruszki2 garście
sałaty2 łyżeczki pestek dyni1 łyżeczka
słonecznika1/2 łyżeczki
siemienia lnianego1/3 łyżeczki
sezamu1/3 łyżeczki
czarnuszkiszczypta
kminkuDresing
musztardowo-
jogurtowy:60 g
naturalnego jogurtu typu greckiego1/2 łyżeczki
musztardy stołowej
przyprawy włoskie w młynku
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W miseczce łączymy ze
sobą nasiona słonecznika,
siemienia lnianego,
sezamu,
czarnuszki ze szczyptą
kminku (około 1/4 łyżeczki).
Sałatę płuczemy i rwiemy, wkładamy do większej miski. Dodajemy pokrojoną w plastry i przeciętą na połówki lub ćwiartki
rzodkiewkę oraz obranego i pociętego w podobny sposób
ogórka. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki
pomidory, około 1 łyżeczki listków zielonej
pietruszki i
pestki dyni. Na koniec dodajemy połowę wcześniej przygotowanej mieszanki ziarenek, ostrożnie mieszamy całą
sałatkę.Przygotowujemy dresing - mieszamy
jogurt typu greckiego z
musztardą. Dodajemy
przyprawy włoskie (u mnie 2 przekręcenia młynka), szczyptę
soli i
pieprzu, próbujemy.
Sałatkę wykładamy na talerz lub inne naczynie, w którym zamierzamy ją podać. Polewamy ją dresingiem (w dowolnej ilości). Następnie wierzch całej sałatki posypujemy pozostałą częścią mieszanki nasionek.Odkładamy
sałatkę na kilka chwil w celu "przegryzienia się smaków". Podajemy.Smacznego