ßßß Cookit - przepis na Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe

Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Czas na śniadanie, czyli ...
Od dziś codzienne nowa porcja ... »
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe
Dzisiejsza propozycja jest idealna dla wszystkich zabieganych, a przede wszystkich dla tych, którzy kochają serniki i babeczki. Zapach jaki unosi się podczas ich pieczenie lub kosztowania pierwszego kęsu... Ciężko się powstrzymać na jednej babeczce :) Gdy przyjdą długo oczekiwane ciepłe, wiosenne dni babeczki możemy zabrać ze sobą na rodzinny piknik.
Te piękne babeczki nadają się zarówno do porannej kawy z koleżanką, jak i do wielkanocnych koszyczków. Udają się w dużych foremkach oraz zwykłych papilotkach do muffinków. Spróbujcie. Prosto, szybko i bardzo smacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe.
Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań.
Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek)
Masa serowa:
150 g sera białego półtłustego
2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate)
1 żółtko
Ciasto na babeczki:
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
2/3 szklanki mleka
4 łyżeczki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 kostki masła (100 g)
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masa serowa:
Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem, aż do połączenia składników.
Ciasto na babeczki:
Przesianą mąkę pszenną mieszamy drewnianą łyżką wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. Potem do naszych suchych składników dodajemy bardzo miękkie masło, mieszamy. Wlewamy śmietankę 30% i mleko, ciągle mieszając. Na koniec wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto.
Do przygotowanych foremek (wysmarowanych masłem i obsypanych delikatnie mąką) oraz papilotek na muffiny wkładamy ciasto naprzemiennie z masą serową (do 3/4 wysokości foremek, ciasto bardzo wyrasta). Przygotowane babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut.
Babeczki zdobimy według upodobań. Można je posypać kakao i pudrem lub oblać ulubioną polewą.
Smacznego
środa, 01 kwietnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Smietankowo-kokosowe-babeczki-sernikowe.html