ßßß Cookit - przepis na ciasto i muffiny marchewkowe

ciasto i muffiny marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Autorka tego przepisu napisała, że to ciasto jest najlepsze i muszę sie z nią zgodzić w 100% jest pyszne, wilgotne a z kołderką mascarpone po prostu rewelacja. Polecam!
Składniki
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki cukru brzozowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego (pominęłam)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Do ciasta nie dałam ananasa i wcale natym nie ucierpiało:)
muffiny
Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Wierzch:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji
Mascarpone wymieszać z cukrem, rozsmarować na cieście lub muffinach, obsypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/05/ciasto-i-muffiny-marchewkowe.html