Wykonanie
Autorka tego przepisu napisała, że to ciasto jest najlepsze i muszę sie z nią zgodzić w 100% jest pyszne, wilgotne a z kołderką
mascarpone po prostu rewelacja. Polecam!Składniki2/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki
cukru brzozowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
ziela angielskiego (pominęłam)1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub z
orzechów włoskich2
jajka, roztrzepane1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichpół szklanki posiekanych, odsączonych
ananasów (z puszki lub świeżych)1 szklanka startej na średnich oczkach
marchewkiWykonanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
sól, proszek,
sodę,
przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać
jajka z
olejem.Połączyć zawartość obu naczyń, dodać
marchewkę,
orzechy i
ananasy, wymieszać łyżką.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Do ciasta nie dałam
ananasa i wcale
natym nie ucierpiało:)muffinyCiasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Wierzch:125 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruwiórki kokosowe do dekoracji
Mascarpone wymieszać z
cukrem, rozsmarować na cieście lub muffinach, obsypać wiórkami kokosowymi.