ßßß



Autorka tego przepisu napisała, że to ciasto jest najlepsze i muszę sie z nią zgodzić w 100% jest pyszne, wilgotne a z kołderką mascarpone po prostu rewelacja. Polecam!Składniki2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki cukru brzozowego1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki ziela angielskiego (pominęłam)1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich2 jajka, roztrzepane1 szklanka posiekanych orzechów włoskichpół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)1 szklanka startej na średnich oczkach marchewkiWykonanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Do ciasta nie dałam ananasa i wcale natym nie ucierpiało:)muffinyCiasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Wierzch:125 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruwiórki kokosowe do dekoracjiMascarpone wymieszać z cukrem, rozsmarować na cieście lub muffinach, obsypać wiórkami kokosowymi.