ßßß Cookit - przepis na Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem)

Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem)

nazwa

Wykonanie

Rosół gości u nas często, ale czasem nawet najsmaczniejszy staje się nudny.
Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant.
4 pałki kurczaka
1/4 bakłażana
1 duża marchew
1 duża cebula
1 duża pietruszka
3 łodygi selera naciowego
pół pęczka świeżej natki pietruszki
sok z połowy cytryny lub limonki
czarny pieprz mielony
makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ )
Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę.
Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody.
Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku.
Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę.
Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy.
Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut.
Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania.
Wyławiamy mięso i porcjujemy.
Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu.
Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny.
Podajemy gorące.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/06/roso-nieco-egzotycznie.html