Pamiętałam, że dziś piątek. Jestem z siebie dumna ;p.Dziś przepis dla leniwych. Kurczak w cieście francuskim.Składniki:*ciasto francuskie ( kupiłam gotowe)*pierś z kurczaka*jajko*przyprawy (pieprz, papryka ostra, curry )Przygotowanie:Kurczaka kroimy w dość drobne kawałki i obtaczamy w przyprawach.Ciasto francuskie rozcinamy na dwie części. Na środku obu części kładziemy przyprawionego kurczaka.Ciasto francuskie nacinamy z obu stron. Powstają nam paseczki, które łączymy ze sobą. Sposób pokazany na obrazku, bo z moich wyjaśnień trudno coś zrozumieć ;p.Tak po przeplatance ma wyglądać nasz warkocz. Wierzch smarujemy ubitym jajkiem. Wkładamy do piekarnika ( włączamy go dopiero po włożeniu do środka warkoczy!!), temperatura: ok 180 stopni, termoobieg!Warkocze powinny być gotowe po max 30 minutach.Do warkoczy dobrym dodatkiem jest sałatka :Składniki:*2 duże pomidory*sałata lodowa*ser feta*2 łyżki jogurtu naturalnego*2 łyżki majonezu*2 łyżki śmietany*ząbek czosnku*świeża pietruszkaPrzygotowanie:Do miski wrzucamy porwaną sałatę lodową. Kroimy pomidory np w ósemki.Na sałatę wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta.Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy śmietanę, jogurt naturalny i majonez. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy drobno pokrojona pietruszkę.Sos wlewamy na sałatkę i mieszamy całość.Gotowe:).J.