ßßß
Pomysł na te placuszki przyszedł mi do głowy dzisiaj, po tym jak zobaczyłam w lodówce cały garnek wczorajszych ziemniaków. Nie wyglądały apetycznie, a nie mogłam pozwolić by się zmarnowały, więc wymysliłam, że zrobię z nich placuszki. Podałam je z gotowanymi w jarzynach skrzydełkami z kurczaka, ale polecam też tradycyjna wersję z sosami (teraz szczególnie z grzybowym), oraz moją ulubioną wersję ze śmietaną lub jogurtem.SKŁADNIKI:- gotowane ziemniaki( dowolna ilość)- mąka pszenna( ok.1/4 ilości ziemników + do obtaczania placuszków)- jajka( ilość zależna od ilości ziemników- u mnie 1 jajko na 5 średnich ziemniaków)- cebula( ilość w zalezności od upodobań i ilości ziemników- u mnie była 1 srednia na 5 srednich ziemniaków)- ząbek czosnku- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, lekko uklepujemy w garnku, wyrównujemy powierzchnię, nozem rysujemy na masie krzyzyk, wyciagamy 1 z 4 częsci.2.W powstałe puste miejsce wsypujemy makę, dodajemy wyciągnietą część ziemniaków.Odstawiamy.3. Cebulę i czosnek myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na drobnej tarce.4. Do ziemniaków z mąką, dodajemy cebulę i czosnek, jajko, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz ziołami -pietruszką i koperkiem, mieszamy wszystko razem.5.UWAGA: jesli ziemniaki są bardzo mokre moze być potrzebne więcej mąki więc warto wiedzieć, że ciasto ma mieć zwartą konsystencję na tyle, aby można było formować placuszki.6. Formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące, spłaszczamy na placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.7. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy- z sosami, śmietaną lub jogurtem, do gotowanych lub duszonych w sosach mięs lub ryb, albo naturalnie posypane tylko ziołami.Smacznego!


