Wykonanie
Dziś przedstawiamy
kurczaka nadziewanego
pieczarkami i
szpinakiem zawiniętego w
szynce parmeńskiej podanego z warzywami duszonymi w
winie i
maśle :):):)Instrukcja obsługi poniżej ;)

zakupy :podwójna
pierś z kurczakaszynka parmeńskatyminaek,
pieczarki,
szpinak,
czosnek,
szalotki,
brokuły,
cukinia,
papryka,
marchewka,
papryczka chilli,
cytrynabiałe półsłodkie
winkomasłosól,
pieprzłaciata
śmietana 18 %sznurek bawełnianyZaczynamy od nadzienia do roladki, a więc rozgrzewamy tłuszcz na patelni (
oliwa,
masło) wrzucamy
pieczarki, po chwili zalać
białym winem i dodać
masło,
sól i pierz (wiadomo wedle uznania), po minucie dodać
szpinak,
czosnek i
chilli. Musi się pogotować 2 minuty, po tym czasie zalejcie 1/4 szklanki łaciatej, jak się to wszystko zagotuje zmniejszyć ogień i zredukować płyn całkowicie .

Teraz zabieramy się za cycki :) wiadomo najpierw trzeba wykroić chrząstkę oczyścić z błon i takie takie... następnie przekroić jedna pierś i delikatnie rozbić, 2 plastry
szynki parmeńskiej ułożyć na
kurczaku następnie rozprowadzić nadzienie, później zrolować i owinąć sznurkiem co by się nie rozpadło :)Obsmażamy roladkę z każdej strony po minucie, do naczynia żaroodpornego wrzucić łyżkę
masła i wlać
wino. Przykrywamy naczynie z roladkami w środku i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180*C ) na 30 minut.


Roladki się pieką a my zabieramy się za warzywa :)Kroimy wszystkie w grubą kostkę i po kolei wrzucamy na patelnię, dodajemy
masło i zalewamy całość
winem. Gdy warzywka dojdą dolewamy łaciatą i wrzucamy drobno posiekany
czosnek,
szalotki,
chilli,
tymianek oraz
szpinak i wcześniej podgotowane
brokuły. Doprawiamy wedle uznania, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.


Wyciągamy roladki i dajemy im odpocząć 5 minut, następnie kroimy je w plastry i wyciągamy sznurek. Układamy roladki i warzywa na talerzu a następnie wcinamy ;)Życzymy smacznego ! :*