Wykonanie
Przepis znalazłam w gazecie "Polska gotuje" nr 2 (12) 2013 , autorką przepisu jest Maryla Musidłowska.Minimalnie zmieniłam proporcje składników.Polecam, naprawdę pyszny obiad!!!

Składniki :
pierś kurczakacytrynaszynka parmeńska2 małe
cukinie2 ząbki
czosnkuświeży
tymianekmasło 50 g
sól,
pieprz,
oliwapomidorki koktajlowe+
ziemniaki,
mąką,
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Pierś kurczaka myję, osuszam , rozbijam na dosyć cienkie kotlety.
Solę,
pieprzę i skrapiam
sokiem z cytryny - odstawiam na bok.
Cukinię obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję
czosnek przeciśnięty przez praskę ,około łyżeczki skórki otartej z
cytryny oraz listki świeżego
tymianku, doprawiam
solą,
pieprzem - mieszam. Dodaję
masło i wszystko razem mieszam tak by powstała jednolita masa.Na kotletach rozkładam masę i zwijam je w roladki. Zawijam w
szynkę parmeńską i spinam wykałaczkami tak by
szynka trzymała się
mięsa.Obsmażam na rozgrzanej
oliwie.Wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykryciem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 30 minut.Na
oliwie która została na patelni - podsmażam
cukinię pokrojoną w grube plastry, całe
pomidorki koktajlowe, - skrapiam
cytryną, doprawiam
solą i
pieprzem.I gotowe! Podajemy roladki i przesmażone warzywa.Ja do roladek upiekłam
ziemniaki a'la z ogniska - wyszorowane
ziemniaki, obtaczam w
mące wymieszanej z
solą i
pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut przed wstawieniem roladek, po 40 minutach zmniejszam temp. do 140 stopni i wstawiam
kurczaka.