ßßß Cookit - przepis na Prowansalska uczta....

Prowansalska uczta....

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w gazecie "Polska gotuje" nr 2 (12) 2013 , autorką przepisu jest Maryla Musidłowska.
Minimalnie zmieniłam proporcje składników.
Polecam, naprawdę pyszny obiad!!!
Składniki :
pierś kurczaka
cytryna
szynka parmeńska
2 małe cukinie
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
masło 50 g
sól, pieprz, oliwa
pomidorki koktajlowe
+ ziemniaki, mąką, sól, pieprz
Przygotowanie :
Pierś kurczaka myję, osuszam , rozbijam na dosyć cienkie kotlety. Solę, pieprzę i skrapiam sokiem z cytryny - odstawiam na bok.
Cukinię obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę ,około łyżeczki skórki otartej z cytryny oraz listki świeżego tymianku, doprawiam solą, pieprzem - mieszam. Dodaję masło i wszystko razem mieszam tak by powstała jednolita masa.
Na kotletach rozkładam masę i zwijam je w roladki. Zawijam w szynkę parmeńską i spinam wykałaczkami tak by szynka trzymała się mięsa.
Obsmażam na rozgrzanej oliwie.
Wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykryciem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 30 minut.
Na oliwie która została na patelni - podsmażam cukinię pokrojoną w grube plastry, całe pomidorki koktajlowe, - skrapiam cytryną, doprawiam solą i pieprzem.
I gotowe! Podajemy roladki i przesmażone warzywa.
Ja do roladek upiekłam ziemniaki a'la z ogniska - wyszorowane ziemniaki, obtaczam w mące wymieszanej z solą i pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut przed wstawieniem roladek, po 40 minutach zmniejszam temp. do 140 stopni i wstawiam kurczaka.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/prowansalska-uczta.html