Wykonanie

Warzywna zupa Tapsi, zalicza się do tradycyjnych dań kuchni kurdyjskiej (zobaczyć możecie to tutaj). Wyśmienicie smakuje podawana z
ryżem. Przygotowanie tej zupy zajmie Wam bardzo mało czasu, a kiedy się gotuje możecie spokojnie wyjść na ogródek i rozkoszować się przepiękną pogodą :)Składniki:2 średnie
bakłażany2 duże
cebule2
cukinie3 duże podłużne
papryki2 ząbki
czosnkujedna
papryczka chilliprzecier pomidorowyprzyprawa curry,
słodka papryka,
sól,
pieprzWarzywa myjemy. Z
papryk usuwamy gniazda nasienne.
Bakłażanom obcinamy "kapelusiki" i "dupki" tak samo postępujemy z
cukinią, kroimy w 2 cm plastry.
Cebulę obieramy kroimy w piórka. Wszystkie warzywa odrobinę podsmażamy na
oleju na patelni, dzięki temu nabiorą kruchości. UWAGA, ważna jest kolejność. Najpierw
bakłażany, które delikatnie solimy, następnie
cukinia,
cebula, i papryczki. Tak przygotowane warzywa układamy w kolejności jakiej je smażyliśmy w garnku z niewielką ilością
oleju na średnim ogniu. Co jakiś czas należy przemieszać warzywa, aby się nie przypaliły. Po około 10-15 minutach, przygotowujemy bazę do zupy. Pół słoiczka
przecieru pomidorowego, mieszamy z jedną szklanką
wody. Zalewamy tym nasze warzywa. W zależności od tego czy chcemy, aby zupa była bardziej rzadka, przygotowujemy więcej bazy. Jeśli zaś ma być bardziej konkretna, bazy przygotowujemy mniej. Naszą zupę doprawiamy, dodajemy
curry,
słodką paprykę,
paprykę chilli,
sól oraz
pieprz. Od Waszych własnych preferencji
smakowych będzie zależało czy owa zupa ma być
bardziej pikantna czy też mniej. Tak przygotowaną zupę gotujemy, tak długo aż warzywa staną się miękkie.Smacznego :-)




Śledź Nas na: