Wykonanie




Składniki:CIASTO
MIODOWE:270g
mąki pszennej tortowej,125g
margaryny do pieczenia,117g
cukru,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1
jajko,1 łyżka płynnego
miodu.Ponadto:3
galeretki o smaku
agrestowym,2
galaretki o smaku
brzoskwiniowym,500ml
śmietanki 30%,puszka
mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g),1
galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny),5 kostek
mlecznej czekolady,15g
cukru wanilinowego,puszka brzoswiń w
syropie ( 250g),2 opakowania
śmietan fix.Przygotowanie:1.
Galaretkę w kolorze czerwonym ( smak dowolny) rozpuścić w 250ml
wody i pozostawić do ostygnięcia. Ostygniętą
galaretkę wlać do foremki silikonowej, która ma wgłębienia w kształcie
serca ( u mnie to były 24
serca). Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy
galaretki stężeją delikatnie obkroić i wycisnąć
serca.

2. Ciasto
miodowe: Składniki na ciasto zagnieść.

Blachę o wymiarach: 38cmX25cmX7cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia.3. Trzy
galaretki o smaku
agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli dodawać
mleko zagęszczone. Gotową masę wylać na ostygnięte ciasto i włożyć do lodówki do zgęstnienia.4. Dwie
galaretki o smaku
brzoskwiniowym rozpuścić w 700ml gorącej
wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na zgęstniałej
masie ( z
galaretek agrestowych z
mlekiem zagęszczonym), następnie wylać
galaretki brzoskwiniowe. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia się
galaretek.5. 500ml dobrze schłodzonych śmetanek ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać
cukier wanilinowy oraz
śmietan fixy. Masę wyłożyć na zgęstniałe wcześniejsze warstwy.

6. Na ubitą
śmietankę poukładać
serca z
galaretek. Z papieru do pieczenia wyciąć tyle
serc ile jest w tym kształcie
galaretek i położyć na nie. Zetrzeć na ciasto
czekoladę na tarce o małych oczkach. Ściągnąć papiery z
serc. Włożyć ciato do lodówki na całą noc lub po prostu na kilka godzin.


Smacznego!!!