Wykonanie

Składniki :Świeże
brzoskwiniecukier jeśli są kwaśnełyżka kartoflankisok z połowy
cytryny600g
mąki pszennejpół kostki
margarynycukier wanilinowy2
jajkaPrzygotowanie :
Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestek, jeśli są kwaśne dodajemy
cukier. Dodajemy
sok z cytryny, ewentualnie kwasek
cytrynowy ( by
owoce nam nie czerniały ) i dusimy w garnku aż odparuje sok wypuszczony przez
owoce. Na koniec jeśli nasz
dżem jest zbyt płynny dodajemy
mąki ziemniaczanej rozbełtanej w niewielkiej ilości
wody. Zagotowujemy cały czas mieszając.Składniki na ciasto mieszamy wszystkie razem, aż masa będzie gładka. Jeśli
jaja były małe można dodać odrobinę
wody.Ciasto cienko wykładamy na blaszkę i na 30 min wkładamy do lodówki. Dziurawimy je widelcem by nie powstały nam pęcherze powietrzne podczas pieczenia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 20 min ( aż się wykolorowi ) Po wyjęciu wylewamy jeszcze gorące
brzoskwinie na ciasto.Nasza
Tarta jest gotowa, a najlepiej będzie smakowała jeszcze ciepła z
lodami waniliowymi