ßßß
Składniki :Świeże brzoskwiniecukier jeśli są kwaśnełyżka kartoflankisok z połowy cytryny600g mąki pszennejpół kostki margarynycukier wanilinowy2 jajkaPrzygotowanie :Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestek, jeśli są kwaśne dodajemy cukier. Dodajemy sok z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy ( by owoce nam nie czerniały ) i dusimy w garnku aż odparuje sok wypuszczony przez owoce. Na koniec jeśli nasz dżem jest zbyt płynny dodajemy mąki ziemniaczanej rozbełtanej w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy cały czas mieszając.Składniki na ciasto mieszamy wszystkie razem, aż masa będzie gładka. Jeśli jaja były małe można dodać odrobinę wody.Ciasto cienko wykładamy na blaszkę i na 30 min wkładamy do lodówki. Dziurawimy je widelcem by nie powstały nam pęcherze powietrzne podczas pieczenia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 20 min ( aż się wykolorowi ) Po wyjęciu wylewamy jeszcze gorące brzoskwinie na ciasto.Nasza Tarta jest gotowa, a najlepiej będzie smakowała jeszcze ciepła z lodami waniliowymi