ßßß Cookit - przepis na Miodowiec

Miodowiec

nazwa

Wykonanie

Miodowiec
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
masa krówkowa z puszki
duża śmietana 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
Margarynę utrzeć z cukrem i miodem, dodawać po jednym jajku i po kilka trochę mąki i sodę. Utrzeć wszystko na gładką masę.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 cienkie placki w małych blaszkach o wymiarach 25x15cm. Jeśli blaszki są większe należy zwiększyć proporcje przepisu. Każdy Placek piec ok. 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
W misce dużą śmietanę 30 %, 2 śmietan-fixy i 2 łyżki cukru pudru ubić na gęstą masę.
Placki smarować masą krówkową a na to nakładać warstwę masy śmietanowej, na to kolejny placek i czynność powtórzyć.
Ciasto można polać polewą i posypać orzechami.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/miodowiec.html