ßßß
Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny!Miałyśmy tu szerokie pole do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wyszło mnóstwo ciekawych wariacji do wypróbowania.Ciasteczka z tego przepisu już kiedyś piekłam - Ciastka Pieguski z Żurawiną. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę jako główny dodatek!
Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek:1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego!2/3 szkl. cukru - była 1 szkl., ale z racji dużej ilości czekolady jako dodatku zeszłam z cukru1 mały cukier wanilinowy (16g)1 jajko (całe)½ łyżeczki soli1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta, ja nie dodawałam1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę.Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką.Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu .Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:Różowa kuchniaIzioni Pyszne SmakiMoje domowe kucharzenieEwa - bez bloga, ale zdjęcie TU




