ßßß Cookit - przepis na Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj),
bułka tarta,
mąka pszenna,
cytryna, sól, pieprz, majeranek,
olej.
Zalewa octowa:
2 duże cebule,
1 marchew,
3/4 szklanki octu,
1l wody,
3 listki laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie.
Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli wolisz bardziej miękką marchew i cebulę gotuj troszkę dłużej - do momentu aż będą miękkie.
Gdy zalewa jest już gotowa należy zalać nią rybę. Odstawić na noc. Na następny dzień lub po kilku godzinach ryba jest już gotowa.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/01/ryba-w-zalewie-octowej.html