ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Dziś zatęskniłam za łyżwami. Moimi białymi, starymi łyżwami, na których śmigałam w gdańskiej Hali Olivia mając kilkanaście lat. I choć dziś do tego miejsca mam daleko, to lodowisko mam pod samym nosem, pod samiuśkimi drzwiami do domu.
Nie zrozumcie mnie źle, nie narzekam na wszechobecny w Bełchatowie lód. Tęsknie za łyżwami, które dziś by mnie poratowały. A tak, pozostało wywinąć orła pod furtką wychodząc do pracy, zrobić w tył zwrot i wrócić . Ponownie przebrać się w dresy, zmyć makijaż, włączyć laptopa i rozpocząć pracę z kubkiem gorącej kawy w ręku.
Co jakiś czas robiłam sobie przerwy, wyglądałam przez okno i oglądałam przechodniów wywijających orła. Uśmiechałam się pod nosem i tęskniłam. Za łyżwami. Jutro znów zatęsknię, bo pogoda nie jest łaskawa i jutro ta sama szklanka na chodnikach.
Trzymajcie za mnie jutro kciuki, abym tym razem dotarła do pracy- CAŁA i ZDROWA!
Po takim wstępie ciężko mi płynnie przejść do tematu pasztetu. Dlatego nie będę kombinowała i po prostu napiszę: Tadaaam! Oto ON, drobiowy, maski, pasztet z dwoma garściami suszonych grzybów.
Składniki na keksówkę o długości 24cm:
750g podudzia z kurczaka
150g wątróbki drobiowej
100g kremowego serka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 średniej wielkości cebula
2 jajka
namoczona w mleku bułka
2 garście dowolnych suszonych grzybów
sól i pieprz mielony do smaku
pieprz kolorowy do posypki
masło i bułka tarta do przygotowania keksówki
Obieramy podudzia ze skóry i gotujemy na wolnym ogniu z warzywami do miękkości- ok. 1,5h. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy mięso od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z marchewką i pietruszką
Grzyby wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do czasu przygotowaniu pozostałych składników.
Wątróbkę drobiową dokładnie oczyszczamy pod wodą i przesmażamy na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przepuszczamy przez maszynkę.
Do mięsa i warzyw wbijamy jajka, dodajemy kremowego serka, namoczoną bułkę oraz sól i pieprz.
Na koniec namoczone grzyby drobno siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ręką i wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Wierzch pasztetu obsypujemy lekko zmiażdżonym pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1-1,5h w piekarniku nastawionym na 150stopni.
Po upłynięciu połowy czasu pieczenia zdejmujemy folią, aby na pasztecie wypiekła się "skórka".
Wyciągamy z formy po całkowitym ostygnięciu. Przechowujemy w lodówce do 5dni. Można część zamrozić ;)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/01/pasztet-drobiowy-z-suszonymi-grzybami.html