Wykonanie
Dajcie mi jeszcze tydzień, a obiecuję, że
wrócę tutaj z regularnymi śniadaniami. A tymczasem, żebyście nie myśleli, że zupełnie zapomniałam o blogowaniu i o gotowaniu: coś na obiad! Pyszne burgery z
kaszy jaglanej, które okazały się prawdziwym
hitem. Podałam je ze
szpinakiem i
orzechami laskowymi. A w środku samych burgerów
ukryłam jeszcze
serową niespodziankę. Wspaniale smakują i równie wspaniale wyglądają na talerzu. Prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu. Obiad w żółto-zielonych kolorach, na przywołanie wiosny.





Przepis (8-9 małych burgerów):Burgery:100g
kaszy jaglanej200g
wody (jedna szklanka)100g
sera feta1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu2-3 łyżki
oleju z
orzechów+
kaszka kukurydziana (do obtoczenia)
Szpinak:150g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnkusól,
pieprz (do smaku)garść
orzechów laskowychKaszę jaglaną wsypać do rondelka i prażyć przez kilka minut, na małym ogniu. W tym czasie w czajniku podgrzać
wodę. Gorącą
wodą zalać
kaszę, dodać
sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut (aż
kasza będzie miękka). W międzyczasie przygotować
szpinak: wrzucić do rondelka, podlać
wodą, dodać zgnieciony
czosnek,
sól i
pieprz, dusić na małym ogniu przez kilka minut.
Orzechy laskowe drobno posiekać. Do ugotowanej
kaszy dodać
ser feta, doprawić
pieprzem, dokładnie wymieszać za pomocą widelca, aż powstanie jednolita i zwarta masa. Na patelni rozgrzać
olej. Z masy formować burgery, obtaczać je w
kaszce kukurydzianej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe burgery układać na talerzu, udekorować
szpinakiem i posypać posiekanymi
orzechami.Przepis bierze udział w akcji/konkursie Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje