ßßß Cookit - przepis na JAGLANE BURGERY z serem feta, szpinakiem i orzechami

JAGLANE BURGERY z serem feta, szpinakiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Dajcie mi jeszcze tydzień, a obiecuję, że wrócę tutaj z regularnymi śniadaniami. A tymczasem, żebyście nie myśleli, że zupełnie zapomniałam o blogowaniu i o gotowaniu: coś na obiad! Pyszne burgery z kaszy jaglanej, które okazały się prawdziwym hitem. Podałam je ze szpinakiem i orzechami laskowymi. A w środku samych burgerów ukryłam jeszcze serową niespodziankę. Wspaniale smakują i równie wspaniale wyglądają na talerzu. Prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu. Obiad w żółto-zielonych kolorach, na przywołanie wiosny.
Przepis (8-9 małych burgerów):
Burgery:
100g kaszy jaglanej
200g wody (jedna szklanka)
100g sera feta
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżki oleju z orzechów
+ kaszka kukurydziana (do obtoczenia)
Szpinak:
150g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (do smaku)
garść orzechów laskowych
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka i prażyć przez kilka minut, na małym ogniu. W tym czasie w czajniku podgrzać wodę. Gorącą wodą zalać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut (aż kasza będzie miękka). W międzyczasie przygotować szpinak: wrzucić do rondelka, podlać wodą, dodać zgnieciony czosnek, sól i pieprz, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Orzechy laskowe drobno posiekać. Do ugotowanej kaszy dodać ser feta, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać za pomocą widelca, aż powstanie jednolita i zwarta masa. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować burgery, obtaczać je w kaszce kukurydzianej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe burgery układać na talerzu, udekorować szpinakiem i posypać posiekanymi orzechami.
Przepis bierze udział w akcji/konkursie Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/jaglane-burgery-ze-szpinakiem-i.html