Wykonanie

Zrobiłam w piątek taką oto zapiekankę ze zdrową
kaszą jaglaną,
szpinakiem i
fetą.Wyszła bardzo smaczna, dlatego też z czystym sumieniem polecam ten przepiswszystkim wielbicielom
kaszy jaglanej ( i również tym,którzy jeszcze nigdy
kaszy jaglanej nie jedli).Smacznego:)Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki wody+wrzątek do zalania
kaszy w celu pozbycia się goryczki1 opakowanie
swieżego szpinaku( u mnie 400 g)20 dkg
serka koziego4 łyżki
jogurtu greckiego1 średniej wielkości
cebula4 ząbki
czosnkususzony
kopereksól i
pieprz do smaku1/2 kostki
sera fetaolej lub
oliwaSzpinak opłukać,zalać
wodą,zagotować,odlać nadmiar
wody.
Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną na patelni
oliwę,zrumienić.Do zrumienionej
cebuli dodać podgotowany
szpinak,przeciśnięte ząbki
czosnku,
koperek(ilość według uznania).
serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać
jogurt grecki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać
wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej
kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część
szpinaku,
potem znowu
kaszę i ponownie
szpinak.Całość posypać pokruszoną
fetą i suszonym (albo świeżym)
koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)