ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe "kopytka" jaglane

Bezglutenowe "kopytka" jaglane

nazwa

Wykonanie

Bezglutenowe kluski kładzione z kaszy jaglanej, to dobry pomysł na obiad dla dzieci, które nie lubią samej kaszy. Kaszą w formie "kopytek", na pewno przekonamy wszystkie dzieci. To również dobry pomysł na obiad dla osób z nietolerancją na gluten.
Podajemy je z dowolnym sosem (u nas ostatnio były z pieczarkowym).
Dla osób, które wolą inną wersję kopytek, polecam ziemniaczane z serem i szpinakiem .
Przy mniejszej liczbie osób, najlepiej zrobić z połowy porcji.
1 szklanka kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki wody
sól
1 łyżeczka oleju
Kaszę jaglaną namocz, a następnie przepłucz na sitku, pod bieżącą wodą (do momentu, aż przepływająca przez kaszę woda będzie czysta).
Wsyp kaszę do osolonego wrzątku, dodaj olej.
Przez 5 minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem mocno zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 15 minut nie mieszaj. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
Małą łyżeczką nakładaj ciepłą kaszę, a drugą łyżeczką formuj kluski i zsuwaj na talerz.
Po przestudzeniu, kopytka z kaszy zachowują nadany wcześniej kształt.
Podajemy z dowolnym sosem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/08/bezglutenowe-kopytka-jaglane.html