Wykonanie
Bezglutenowe kluski kładzione z
kaszy jaglanej, to dobry pomysł na obiad dla dzieci, które nie lubią samej
kaszy.
Kaszą w formie "kopytek", na pewno przekonamy wszystkie dzieci. To również dobry pomysł na obiad dla osób z nietolerancją na gluten.Podajemy je z dowolnym sosem (u nas ostatnio były z
pieczarkowym).Dla osób, które wolą inną wersję kopytek, polecam ziemniaczane z
serem i
szpinakiem .Przy mniejszej liczbie osób, najlepiej zrobić z połowy porcji.1 szklanka
kaszy jaglanej2 i 1/2 szklanki
wodysól1 łyżeczka
olejuKaszę jaglaną namocz, a następnie przepłucz na sitku, pod bieżącą
wodą (do momentu, aż przepływająca przez
kaszę woda będzie czysta).Wsyp
kaszę do osolonego wrzątku, dodaj
olej.Przez 5 minut gotuj
kaszę na dużym ogniu,
potem mocno zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 15 minut nie mieszaj.
Kasza powinna być lekko rozgotowana.Małą łyżeczką nakładaj ciepłą
kaszę, a drugą łyżeczką formuj kluski i zsuwaj na talerz.Po przestudzeniu, kopytka z
kaszy zachowują nadany wcześniej kształt.Podajemy z dowolnym sosem.