Wykonanie
Za tradycyjnymi mielonymi kotletami nie przepadam. Chyba po prostu mi się przejadły i obecnie wydają mi się zbyt nudne, aby serwować je na obiadowym talerzu. Kotlety wellington sprawiły jednak, że
mięso mielone nabrało dla mnie nowego, lepszego smaku. Kto by pomyślał, że
mięso mielone może tak dobrze komponować się z
ciastem francuskim? Przepis na to danie odnalazła moja mama i stwierdziła, że musimy tego spróbować. Zachęcona i zaciekawiona wkroczyłam do kuchni i szybko zaczęłam działać. Te kotlety są naprawdę proste w wykonaniu, a ich smak pozytywnie zaskakuje i dostarcza wyśmienitych doznań
smakowych. Poza tym fajnie wyglądają! W naszym domu zostały jednogłośnie nazwane "bułeczkami". Obiadowe, francuskie bułeczki z
mięsno-warzywną niespodzianką. Koniecznie musiscie ich spróbować!




/inspiracja: czasopismo 'Na żywo'/Przepis (8 kotletów):70g
pieczarek100ml
wody1
czerwona papryka1
cebula700g mielonej
wołowiny2
żółtka jajka350g
ciasta francuskiegosezam (do posypania)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
pieprzu czarnegoPieczarki i
paprykę dokładnie oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnię wrzucić
pieczarki, podlać
wodą i dusić pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą miękkie. Gotowe
pieczarki odcedzić z
wody na sitku i odstawić na kilka minut, do ostygnięcia.
Mięso mielone umieścić w misce. Dodać jedno
żółtko,
paprykę,
cebulę i
pieczarki. Dodać wszystkie
przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 190 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Ciasto francuskie rozwałkować na cienkie placki i pokroić na osiem kwadratów. Z
mięsnej masy uformować osiem kotletów, każdy z nich owinąć kawałkiem ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej kotlety "szwem" do dołu. Drugie
żółtko jajka roztrzepać w mieseczce i posmarować nim ciasto. Całość posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut. Po tym czasie kotlety można wyjąć i podawać.