ßßß Cookit - przepis na MIELONE KOTLETY WELLINGTON

MIELONE KOTLETY WELLINGTON

nazwa

Wykonanie

Za tradycyjnymi mielonymi kotletami nie przepadam. Chyba po prostu mi się przejadły i obecnie wydają mi się zbyt nudne, aby serwować je na obiadowym talerzu. Kotlety wellington sprawiły jednak, że mięso mielone nabrało dla mnie nowego, lepszego smaku. Kto by pomyślał, że mięso mielone może tak dobrze komponować się z ciastem francuskim? Przepis na to danie odnalazła moja mama i stwierdziła, że musimy tego spróbować. Zachęcona i zaciekawiona wkroczyłam do kuchni i szybko zaczęłam działać. Te kotlety są naprawdę proste w wykonaniu, a ich smak pozytywnie zaskakuje i dostarcza wyśmienitych doznań smakowych. Poza tym fajnie wyglądają! W naszym domu zostały jednogłośnie nazwane "bułeczkami". Obiadowe, francuskie bułeczki z mięsno-warzywną niespodzianką. Koniecznie musiscie ich spróbować!
/inspiracja: czasopismo 'Na żywo'/
Przepis (8 kotletów):
70g pieczarek
100ml wody
1 czerwona papryka
1 cebula
700g mielonej wołowiny
2 żółtka jajka
350g ciasta francuskiego
sezam (do posypania)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Pieczarki i paprykę dokładnie oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnię wrzucić pieczarki, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą miękkie. Gotowe pieczarki odcedzić z wody na sitku i odstawić na kilka minut, do ostygnięcia. Mięso mielone umieścić w misce. Dodać jedno żółtko, paprykę, cebulę i pieczarki. Dodać wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 190 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ciasto francuskie rozwałkować na cienkie placki i pokroić na osiem kwadratów. Z mięsnej masy uformować osiem kotletów, każdy z nich owinąć kawałkiem ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej kotlety "szwem" do dołu. Drugie żółtko jajka roztrzepać w mieseczce i posmarować nim ciasto. Całość posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut. Po tym czasie kotlety można wyjąć i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/mielone-kotlety-wellington.html