Wykonanie
Szparagi! Nareszcie zaczął się sezon na
szparagi! Uwielbiam to warzywo, zresztą chyba ciężko spotkać osobę, która ich nie lubi, mam rację? Pojawia się jednak pytanie: białe, czy zielone? Osobiście ciężko mi sie zdecydować, ale jeśli już musiałabym wybierać to stawiam na zielone. W dzisiejszym wpisie
szparagi królują w towarzystwie
ryżu,
zielonego groszku oraz aromatycznego
mięsa, podsmażanego wcześniej w occie balsamicznym. A to wszystko zapieczone pod jajeczno-
jogurtową pierzynką. Coś pysznego, chcę dokładkę! (Chociaż to obiad, a nie śniadanie, to dzielę się z
Wami przepisem, bo jest zbyt smaczny, aby tego nie zrobić.)







Przepis (dwie porcje):100g
Ryżu Białego Britta200g
łopatki wieprzowej6
zielonych szparag1
cebula1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
groszku konserwowego2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej paprykisól,
pieprz czarny1 (duże)
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnegoCebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso wieprzowe pokroić w kawałki.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Połowę
cebuli wrzucić na patelnię, podlać
wodą i dusić, aż zmięknie.
Szparagi opłukać chłodną
wodą. Odłamać zdrewniałe (białe i jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić je nożem w około 2-centymetrowe kawałki. Dodać do podduszonej
cebuli i trzymać na ogniu przez około 5 minut, aż
szparagi również nieco zmiękną i
woda wyparuje. Gotowe
szparagi i
cebulę przełożyć do miski, delikatnie wymieszać z
groszkiem konserwowym. Na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć pozostałą część
cebuli, dodać
mięso. Pod koniec smażenia przyprawić
papryką ostrą i słodką,
solą i
pieprzem, dolać
ocet balsamiczny. Trzymać na małym ogniu jeszcze przez około minutę. Gotowy
ryż odcedzić. W kubku roztrzepać
jajko, wymieszać z
jogurtem naturalnym.
Ryż rozłożyć do naczynek żaroodpornych. Na
ryż nałożyć
szparagi z
groszkiem oraz
mięso. Całość zalać
jajkiem z
jogurtem. Na wierzch wyłożyć jeszcze warzywa i
mięso. Zakryć. Piec w piekarniku, w 180 stopniach (opcja grzania: termoobieg) przez 30 minut. Po tym czasie naczynka odkryć, temperaturę zmniejszyć do 150 stopni (opcja grzania: góra i dół) i piec jeszcze przez około 10 minut. Wyjąć i podawać gorące.KOCHANI! DZISIAJ O 10:30, W
RADIO KATOWICE, BĘDZIE MOŻNA POSŁUCHAĆ, CO MAM DO POWIEDZENIA NA TEMAT MOJEJ PASJI DO GOTOWANIA ORAZ MOJEGO UDZIAŁU W PROGRAMIE "8 SMAKÓW EUROPY"! ZAPRASZAM WAS SERDECZNIE NA AUDYCJĘ, BĄDŹCIE RAZEM ZE MNĄ, LICZĘ NA WAS!