ßßß Cookit - przepis na PUDDING OTRĘBOWY z jabłkiem i orzechami

PUDDING OTRĘBOWY z jabłkiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, gdzie się podział styczeń, ale według kalendarza, który stoi na moim biurku dzisiaj zaczyna się już kolejny miesiąc, zaczyna się luty. Najkrótszy miesiąc w ciągu całego roku, niby to tylko 2-3 dni różnicy, ale zawsze mam wrażenie, że to całkiem sporo. Jeszcze tylko dwadzieścia osiem dni i będzie marzec, a przecież marzec to już praktycznie wiosna. Chociaż patrząc na to, co dzieje się za oknem można odnieść wrażenie, że ta pora roku już zawitała - śniegu coraz mniej, za to coraz więcej deszczu i słońca.
Pudding chlebowy bez chleba. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, zapisałam w ulubionych i dzisiaj postanowiłam wykorzystać.
Dietetycznie.Moja rzeczywistość . - Hej! Jakie to jest pyszne!
Przepis (jedna porcja):
inspiracja - www.my-reality-dietetycznie.blogspot.com
BUŁKA OTRĘBOWA:
3 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SOS:
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka
1 łyżeczka stewi
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
DODATKOWO: jabłko, orzechy włoskie
Składniki na bułkę wymieszać (otręby pszenne, jogurt naturalny, jajko, proszek do pieczenia) i "piec" w mikrofalówce przez około 7 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od mikrofalówki).
Lekko ostudzoną bułkę pokroić w kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos: wymieszać jajko, jogurt maturalny, mleko, stewię, cynamon i kardamon. Zalać nim otrębową bułkę. Jabłko pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać orzechami włoskimi.
Piec w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/02/187.html