Wykonanie
Uwielbiam wiosnę. Uwielbiam wiosenne sałatki! Kolorowe, zdrowe, pełne smaku i witamin, tak apetycznie chrupiące! Tym razem w misce przeważa kolor czerwony i zielony, chociaż pojawia się też akcent czarno-biały. Jest
rukola, z którą naprawdę warto się zaprzyjaźnić, bowiem jest źródłem wielu witamin i minerałów, zwiększa naszą odporność, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a przede wszystkim jest bardzo smaczna! Ma przyjemny,
orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Oprócz
rukoli w
sałatce znajdziecie
czerwoną paprykę,
zielony groszek,
oliwki w dwóch kolorach oraz
ogórka konserwowego. Całość dopełnia
jogurtowo-
musztardowy sos, który idealnie zgrywa się z pozostałymi składnikami.
Róbcie i chrupcie! Dla zdrowia, dla smaku!





Przepis (jedna porcja):50g
rukoli (dwie garści)1
czerwona paprykaczarne oliwkizielone oliwki4
ogórki konserwowe3 łyżki
groszku konserwowego1 łyżka
musztardy sarepskiej2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz czarny (do smaku)
Rukolę opłukać, delikatnie osuszyć i umieścić w misce.
Paprykę umyć, pozbyć się gniazda, pokroić w kostkę.
Ogórki pokroić w grubsze plastry. Wszystkie warzywa:
paprykę,
ogórki,
groszek, oraz
oliwki wyłożyć na
rukolę. Przygotować sos:
jogurt wymieszać z
musztardą, doprawić
solą i
pieprzem. Sosem polać
sałatkę. Podawać.