ßßß Cookit - przepis na ZIELONO-CZERWONA SAŁATKA

ZIELONO-CZERWONA SAŁATKA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wiosnę. Uwielbiam wiosenne sałatki! Kolorowe, zdrowe, pełne smaku i witamin, tak apetycznie chrupiące! Tym razem w misce przeważa kolor czerwony i zielony, chociaż pojawia się też akcent czarno-biały. Jest rukola, z którą naprawdę warto się zaprzyjaźnić, bowiem jest źródłem wielu witamin i minerałów, zwiększa naszą odporność, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a przede wszystkim jest bardzo smaczna! Ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Oprócz rukoli w sałatce znajdziecie czerwoną paprykę, zielony groszek, oliwki w dwóch kolorach oraz ogórka konserwowego. Całość dopełnia jogurtowo-musztardowy sos, który idealnie zgrywa się z pozostałymi składnikami. Róbcie i chrupcie! Dla zdrowia, dla smaku!
Przepis (jedna porcja):
50g rukoli (dwie garści)
1 czerwona papryka
czarne oliwki
zielone oliwki
4 ogórki konserwowe
3 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz czarny (do smaku)
Rukolę opłukać, delikatnie osuszyć i umieścić w misce. Paprykę umyć, pozbyć się gniazda, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w grubsze plastry. Wszystkie warzywa: paprykę, ogórki, groszek, oraz oliwki wyłożyć na rukolę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/zielono-czerwona-saatka.html