Wykonanie
Grillowany
kurczak, lekko ostra
rukola,
słodkawa papryka i pikantne
pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę.

SKŁADNIKI:(na 4 porcje)1 podwójna
pierś z kurczakasól,
czarny pieprz,
ostra papryka,
zioła prowansalskieopakowanie
rukoli½
czerwonej papryki200g
pieczarekoliwa do smażeniadressing:2 łyżki
musztardy dijon2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka balsamico (opcjonalnie)
sól,
czarny pieprzPRZYGOTOWANIE:Rozgrzewamy nieco
oliwmy na małej patelni.
Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć
wody. Doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem i
ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia.
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron
solą,
czarnym pieprzem,
ostrą papryka i
ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy
olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki
kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy.Na talerzach układamy garść
rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę
czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych
pieczarek.
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na
sałatce.W kubku mieszamy
oliwę z
musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Sałatkę polewamy dressingiem.