Wykonanie
Zosia, a właściwie Pani Zosia jest koleżanką mojej mamy. Znają się z pracy. Któregoś dnia Pani Zosia przyniosła upieczoną przez siebie szarlotkę i poczęstowała nią swoich współpracowników, którzy jednogłośnie stwierdzili, że jest to szarlotka idealna! Pani Zosia została uprzejmie poproszona przez moją mamę o przepis na ciasto. Prośba ta została spełniona i tak oto, od kilku lat, w naszym domu piecze się "szarlotkę Zosi". Kruche ciasto, dużo
jabłek i słodka kruszonka. Czy to
trio nie brzmi wspaniale? Tym razem postanowiłam nieco "ulepszyć" ową szarlotkę i zrobiłam ją w wersji mocno cynamonowej. Wyszło obłędnie!








/Przygotowana w Speedcook'u/Przepis (tortownica o średnicy 24cm):Ciasto:300g
mąki pszennej zwykłej200g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 opakowania
cukru wanilinowego3/4szkl
cukru trzcinowego3
żółtka20g
masła*szczypta
soli1/2 łyżeczki
imbiru2 łyżeczki
cynamonu5 łyżek
śmietany 18%1 łyżka
syropu cynamonowegoJabłka:600g
jabłek50-70ml
wody1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
syropu cynamonowego+
masło,
bułka tarta (do wysmarowania formy)*w oryginalnym przepisie jest 20dkg, jednak moje czytania ze zrozumieniem się kłania - niemniej jednak szarlotka z mniejszą ilością
masła wyszła bardzo smaczna, ale spokojnie można zwiększyć jego ilość.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki i włożyć do rondelka. Zalać
wodą,
syropem cynamonowym, dodać
cynamon i
cukier trzcinowy, postawić na małym ogniu. Dusić pod przykryciem, aż
jabłka zmiękną. W tym czasie przygotować ciasto. Do naczynia miksującego włożyć:
mąkę pszenną zwykłą oraz
mąkę pszenną pełnoziarnistą,
cukier trzcinowy,
żółtka,
masło,
sól,
imbir,
cynamon,
śmietanę,
syrop cynamonowy,
proszek do pieczenia i
cukier wanilinowy. Obroty należy nastawić na 5, czas na 2 minuty. Wymieszać. Po tym czasie gotowe ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść (jeśli to potrzebne należy podsypać je jeszcze dodatkowo
mąką pszenną zwykłą). Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie nasmarować tortownicę
masłem, obsypać
bułką tartą. Nastawić piekarnik na 180 stopni (termoobieg). Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na pół. Jedną częścią ciasta wypełnić dno formy. Na to wyłożyć podduszone
jabłka (odsączone z
wody). Resztę ciasta pokruszyć na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Gotową szarlotkę ostudzić i podawać.Dzisiaj zapowiada się świetny dzień! Pakuję kawałek szarlotki do pudełeczka, biegnę na pociąg i
jadę się spotkać z Olą ! W końcu udało nam się umówić, w końcu, w końcu! Zdążyłam się już mocno stęsknić za naszymi "pogaduchami" i wspólnie wypitą przedpołudniową
kawą. A później ... Warsztaty z pieczenia
chleba ! Razem z Domi i Karo zamieniamy się w prawdziwych piekarzy! Będą zdjęcia, będą przepisy, obiecuuuuuuję!