ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: szarlotka Zosi!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: szarlotka Zosi!

nazwa

Wykonanie

Zosia, a właściwie Pani Zosia jest koleżanką mojej mamy. Znają się z pracy. Któregoś dnia Pani Zosia przyniosła upieczoną przez siebie szarlotkę i poczęstowała nią swoich współpracowników, którzy jednogłośnie stwierdzili, że jest to szarlotka idealna! Pani Zosia została uprzejmie poproszona przez moją mamę o przepis na ciasto. Prośba ta została spełniona i tak oto, od kilku lat, w naszym domu piecze się "szarlotkę Zosi". Kruche ciasto, dużo jabłek i słodka kruszonka. Czy to trio nie brzmi wspaniale? Tym razem postanowiłam nieco "ulepszyć" ową szarlotkę i zrobiłam ją w wersji mocno cynamonowej. Wyszło obłędnie!
/Przygotowana w Speedcook'u/
Przepis (tortownica o średnicy 24cm):
Ciasto:
300g mąki pszennej zwykłej
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
3/4szkl cukru trzcinowego
3 żółtka
20g masła*
szczypta soli
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka syropu cynamonowego
Jabłka:
600g jabłek
50-70ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki syropu cynamonowego
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania formy)
*w oryginalnym przepisie jest 20dkg, jednak moje czytania ze zrozumieniem się kłania - niemniej jednak szarlotka z mniejszą ilością masła wyszła bardzo smaczna, ale spokojnie można zwiększyć jego ilość.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki i włożyć do rondelka. Zalać wodą, syropem cynamonowym, dodać cynamon i cukier trzcinowy, postawić na małym ogniu. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. W tym czasie przygotować ciasto. Do naczynia miksującego włożyć: mąkę pszenną zwykłą oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, żółtka, masło, sól, imbir, cynamon, śmietanę, syrop cynamonowy, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Obroty należy nastawić na 5, czas na 2 minuty. Wymieszać. Po tym czasie gotowe ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść (jeśli to potrzebne należy podsypać je jeszcze dodatkowo mąką pszenną zwykłą). Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie nasmarować tortownicę masłem, obsypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 180 stopni (termoobieg). Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na pół. Jedną częścią ciasta wypełnić dno formy. Na to wyłożyć podduszone jabłka (odsączone z wody). Resztę ciasta pokruszyć na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Gotową szarlotkę ostudzić i podawać.
Dzisiaj zapowiada się świetny dzień! Pakuję kawałek szarlotki do pudełeczka, biegnę na pociąg i jadę się spotkać z Olą ! W końcu udało nam się umówić, w końcu, w końcu! Zdążyłam się już mocno stęsknić za naszymi "pogaduchami" i wspólnie wypitą przedpołudniową kawą. A później ... Warsztaty z pieczenia chleba ! Razem z Domi i Karo zamieniamy się w prawdziwych piekarzy! Będą zdjęcia, będą przepisy, obiecuuuuuuję!
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/sobota-ze-speedcookiem-szarlotka-zosi.html