Wykonanie
Teraz jest idealny czas na wykorzystanie
jabłek do wszelakich dań i deserów :)Forma 25 cm x 30 cm.

Składniki na ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki150 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru trzcinowego3
żółtka2 łyżki
śmietany 8%Szczypta
soliSkładniki na masę
jabłkową:1 kg
jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)1 łyżeczka
cynamonu3-4 łyżki
wodyKruszonka:100 g
masła100
mąki50 g
cukru trzcinowegoDodatkowo:4 łyżki
cukru trzcinowego do posypaniaPrzepis:W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Następnie przechodzimy do masy
jabłkowej.Obrane i wydrążone
jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z
wodą i
cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie
jabłka odstawiamy do ostygnięcia.Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki.Formę na ciasto smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut.Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę
jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy
cukrem trzcinowym.Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem.

