ßßß
Składniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki150 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru trzcinowego3 żółtka2 łyżki śmietany 8%Szczypta soliSkładniki na masę jabłkową:1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)1 łyżeczka cynamonu3-4 łyżki wodyKruszonka:100 g masła100 mąki50 g cukru trzcinowegoDodatkowo:4 łyżki cukru trzcinowego do posypaniaPrzepis:W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Następnie przechodzimy do masy jabłkowej.Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki.Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut.Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym.Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem.
