ßßß
Do porannej lub popołudniowej kawy proponuję kawałek domowej szarlotki z jabłkami................wszyscy ją znamy i uwielbiamy ,a szczególnie o tej porze roku.
Składniki :/ blaszka o bokach ok. 26/36 cm /2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki200 g masła3 żółtka2 łyżeczki proszku dom pieczenia¾ szklanki cukru pudru2 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli
oraz1,5-2 kg jabłek2 op. cukru wanilinowego1 łyżeczka cynamonucukier puder do posypania
Wykonanie:-Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.-Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki.-Posiekać nożem.-Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną.-Zagnieść szybko ciasto.-Podzielić na pół, zawinąć w folię-Włożyć do lodówki.Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto.-Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy.-Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.-Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i-Przykryć drugą częścią ciasta.-Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut.Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.

