Wykonanie

Do porannej lub popołudniowej
kawy proponuję kawałek domowej szarlotki z
jabłkami................wszyscy ją znamy i uwielbiamy ,a szczególnie o tej
porze roku.

Składniki :/ blaszka o bokach ok. 26/36 cm /2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki200 g
masła3
żółtka2 łyżeczki proszku dom pieczenia¾ szklanki
cukru pudru2 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soli
oraz1,5-2 kg
jabłek2 op.
cukru wanilinowego1 łyżeczka
cynamonucukier puder do posypania

Wykonanie:-
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę
soli.-Schłodzone
masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do
mąki.-Posiekać nożem.-Dodać
żółtka wymieszane z
cukrem i
śmietaną.-Zagnieść szybko ciasto.-Podzielić na pół, zawinąć w folię-Włożyć do lodówki.
Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku
jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto.-Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy.-Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem.-Na ciasto nakładać warstwami plasterki
jabłek /u mnie surowe/ posypując je
cukrem wanilinowym i-Przykryć drugą częścią ciasta.-Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut.Przestygnięte ciasto oprószyć
cukrem pudrem.


