Wykonanie
Jeśli chodzi o
fasolowy debiut to ten przy użyciu
czerwonej fasoli mam już dawno za sobą. Robiłam domową "nutellę" z
czerwonej fasoli, piekłam ciasto, które w szczególności przypadło mi do gustu. Podoba mi się bowiem idea takiego zdrowego ciasta bez grama
mąki, za to z dużą ilością
białka. W dodatku jest to pomysł tani i wyjątkowo szybki w realizacji. A przede wszystkim jest smaczny! I to jest chyba największa jego zaleta.Przyszedł w końcu i czas na słodkie eksperymenty z
białą fasolą w roli głównej, na którą "czaiłam" się już od naprawdę dość długiego czasu. Bo kiedy, jak nie w nocy piec ciasto? Bo kiedy, jak nie w wakacje próbować nowych smaków? Bo z kim innym, jeśli nie z mamą i babcią? Kawałek czeka jeszcze na opinię taty, ale nie
powiem mu, że to z
fasoli! To znaczy
powiem, ale ... Jak zje. Ciekawa jestem jego miny, taka jestem okrutna!

Mimo wszystko ciasto to polecam wyłącznie osobom, które lubią
fasolę i wszystko, co z niej jest zrobione lub ma z nią jakikolwiek, mniejszy czy większy, związek. Lubisz fasolę? POKOCHASZ TO CIASTO.Przepis (keksówka):*250g drobnej
białej fasoli marki Halina200g
jogurtu naturalnegoopakowanie
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cynamonu2 (małe)
jajka2
nektarynki(*surową
fasolę można zastąpić taką z puszki)
Fasolę zalać
wodą i odstawić na kilka godzin (u mnie: trzy godziny). Po upływie tego czasu przełożyć
fasolę do garnka i zagotować. Trzymać na ogniu, aż do miękkości. Gotową
fasolę odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Wystudzoną
fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać
jogurt naturalny,
cukier wanilinowy,
proszek do pieczenia,
cynamon,
jajka i ponownie zmiksować. Gotową masę wlać do keksówki (użyłam silikonowej, w innym wypadku należy formę wysmarować
masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Nektarynki umyć, pozbyć się pestki z każdej z nich i pokroić w plasterki, które następnie należy ułożyć na wierzchu masy. Wstawić do piekarnika, piec 90 minut w 180 stopniach, aż do "suchego patyczka".
