ßßß Cookit - przepis na JOGURTOWE CIASTO z białej fasoli (z nektarynkami)

JOGURTOWE CIASTO z białej fasoli (z nektarynkami)

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o fasolowy debiut to ten przy użyciu czerwonej fasoli mam już dawno za sobą. Robiłam domową "nutellę" z czerwonej fasoli, piekłam ciasto, które w szczególności przypadło mi do gustu. Podoba mi się bowiem idea takiego zdrowego ciasta bez grama mąki, za to z dużą ilością białka. W dodatku jest to pomysł tani i wyjątkowo szybki w realizacji. A przede wszystkim jest smaczny! I to jest chyba największa jego zaleta.
Przyszedł w końcu i czas na słodkie eksperymenty z białą fasolą w roli głównej, na którą "czaiłam" się już od naprawdę dość długiego czasu. Bo kiedy, jak nie w nocy piec ciasto? Bo kiedy, jak nie w wakacje próbować nowych smaków? Bo z kim innym, jeśli nie z mamą i babcią? Kawałek czeka jeszcze na opinię taty, ale nie powiem mu, że to z fasoli! To znaczy powiem, ale ... Jak zje. Ciekawa jestem jego miny, taka jestem okrutna!
Mimo wszystko ciasto to polecam wyłącznie osobom, które lubią fasolę i wszystko, co z niej jest zrobione lub ma z nią jakikolwiek, mniejszy czy większy, związek. Lubisz fasolę? POKOCHASZ TO CIASTO.
Przepis (keksówka):
*250g drobnej białej fasoli marki Halina
200g jogurtu naturalnego
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 (małe) jajka
2 nektarynki
(*surową fasolę można zastąpić taką z puszki)
Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin (u mnie: trzy godziny). Po upływie tego czasu przełożyć fasolę do garnka i zagotować. Trzymać na ogniu, aż do miękkości. Gotową fasolę odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Wystudzoną fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt naturalny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon, jajka i ponownie zmiksować. Gotową masę wlać do keksówki (użyłam silikonowej, w innym wypadku należy formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Nektarynki umyć, pozbyć się pestki z każdej z nich i pokroić w plasterki, które następnie należy ułożyć na wierzchu masy. Wstawić do piekarnika, piec 90 minut w 180 stopniach, aż do "suchego patyczka".
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/biaa-fasola-jogurt-nektarynki-ciasto.html