Wykonanie
Kolejny wypiek z
jabłkami. Myślę, że jeszcze Was nie zanudziłam tymi jabłkowymi przepisami (bo będzie ich jeszcze parę). Bardzo lubię ciasta z tymi
owocami i w okresie jesiennym często goszczą u mnie na
stole. Tym razem jest to taka zdrowsza odmiana szarlotki, bo z
mąką razową i orkiszową oraz słodzona
stewią. Ciasto pyszne i na pewno będzie powtórka :).

SKŁADNIKI1 szklanka
mąki razowej (miałam grubo mieloną);1 szklanka
maki orkiszowej;2 łyżki
stewii w proszku;1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia;12, 5 dag
masła;1
jajko;2 łyżeczki
cukru wanilinowego;dodatkowookoło 6 sztuk
jabłek;
cynamon.WYKONANIESkładniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obieramy
jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy
cynamonem, ilość według upodobań. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy większą ilością ciasta. Zapiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód układamy nasze
jabłka i przykrywamy mniejsza częścią ciasta. Pieczemy około 50 minut, na złoty kolor.