ßßß
SKŁADNIKI1 szklanka mąki razowej (miałam grubo mieloną);1 szklanka maki orkiszowej;2 łyżki stewii w proszku;1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;12, 5 dag masła;1 jajko;2 łyżeczki cukru wanilinowego;dodatkowookoło 6 sztuk jabłek;cynamon.WYKONANIESkładniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy cynamonem, ilość według upodobań. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy większą ilością ciasta. Zapiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód układamy nasze jabłka i przykrywamy mniejsza częścią ciasta. Pieczemy około 50 minut, na złoty kolor.