Wykonanie
Pomysł na takie placuszki podejrzałam tutaj. ..mi co prawda za bardzo nie posmakowały ..ale wiadomo każdy ma inne gusta i smaki..
4 łyżki dowolnych
otrąb (u mnie pół na pół żytnie i gryczane)3 łyżki
jogurtu naturalnego1
jajko½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
cynamonu1 płaska łyżeczka
cukru wanilinowegoW misce wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęste
otrębowe ciasto.Patelnię przesmarować lekko tłuszczem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt grube placki. Im grubsze placki, tym dłużej będą się piec i ciężej je będzie przewrócić. Zmniejszyć ogień prawie do minimum i smażyć, aż będzie się dało je przewrócić. Usmażyć drugą stronę (tutaj będzie to trwało króciutko).