Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a w związku z tym czas bab, babeczek i innych pyszności. Jest masa dostępnych przepisów na baby, ale trudno znaleźć „odchudzone” przepisy wielkanocne. Bardzo interesuję się różnymi potrawami i pomimo, że nie należę do osób odchudzających się ciekawią mnie zdrowe pomysły na
słodycze.
Powiem szczerze, że do tej
pory myślałam, że na diecie trzeba jeść wyłącznie niesmaczne dania, a na dodatek niewielkie. W ciąży
jadłam co chciałam i jeszcze mi to zostało, bo karmię, wmawiam sobie, że jak
będę ja się stresować to i moje maleństwo dlatego nie przejmuję się dietą. Zacznę się martwić jak przestanę karmić i będzie bliżej wakacjiA tymczasem dietetyczne babeczki, które są smaczne, zdrowe, delikatne!
Składniki:– 4
jajka– 2 łyżki skrobii/mąki
kukurydzanej– 2 łyżki zmielonych
otrąb– 150g
jogurtu naturalnego– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia– 4 , 5 łyżki słodzika– 2 łyżeczki
kakaoWykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać do nich słodzik i wciąż ubijać. Następnie dodać
żółtka i dalej ubijać. Wymieszać
mąkę i
otręby razem z
proszkiem do pieczenia, dodać je do
białek. Na końcu dodać
jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać
kakao. Wylać na pozostałą masę.Ja piekłam malutkie babeczki i napełniałam foremkę do 2/3 jasną masą i 1/3 ciemną masą.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 30 min.Smacznego