ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

nazwa

Wykonanie

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to chyba moja ulubiona część przedświątecznych przygotowań oraz kuchennych poczynań! Pierniczki, z pozoru niewinne, są bardzo pracochłonne, ale jednocześnie sprawiają wieeeeeelką radość i frajdę! Uwielbiam najpierw w wielkiej misce wyrabiać ciasto, wykrawać z niego najróżniejsze kształty - w tym roku numer jeden to głowa renifera i pan ciastek! - a następnie wsadzać je partiami do nagrzanego piekarnika i upajać się zapachem, który w trakcie pierniczkowej produkcji unosi się po całym domu, zagląda w najmniejsze zakamarki i zostawia po sobie aromat cynamonu, miodu, kakao, goździków, imbiru i kardamonu. Następnie przychodzi czas na niecierpliwe oczekiwanie, aż pierniczki wystygną i będzie można zacząć je ozdabiać! W tym roku w kuchni było wyjątkowo kolorowo! W ruch poszły bowiem barwniki i tak, za ich sprawą, przygotowałam kolorowe lukry. Tradycyjnie nie zabrakło posypek: czekoladowych, waniliowych i tych kolorowych, czekoladowych groszków, wiórków kokosowych, cukrowych gwiazdeczek i kolorowych pisaków. Końcowy efekt jak najbardziej mnie zadowala! Moje pierniczki może i nie są idealnie równe, może ręka parę razy mi drgnęła, może renifer ma jedno czekoladowe oko wyżej, niż drugie, ale ... Ale przecież nie to się liczy! W moich pierniczkach jest dużo słodkiej miłości.
Od kilku lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a ja znam go już na pamięć. TUTAJ możecie zobaczyć pierniczki z zeszłego roku, a poniżej podaję Wam jeszcze raz ten sam przepis i zapraszam do oglądania tegorocznych pierniczków! A jak Wasze pierniczkowe poczynania?
/www.bookmeacookie.blogspot.com/
Przepis (około 150 sztuk):
200g masła
200g cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
1/2 szkl miodu
800g mąki pszennej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
3 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka oraz miód, zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, kakao, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika, kardamon oraz imbir. Ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać jeszcze przez moment. Ciasto powinno być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto podzielić na części, każdą z nich rozwałkować (3-4mm grubości). Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/czas-na-swiateczne-pierniczki.html