Wykonanie
Makaron "strozzapreti" z czerwonym
radicchio to propozycja na smaczne, aromatyczne i pożywne danie obiadowe.
Makaron, warzywa, odrobina
boczku i
serek to wszystkie składniki , które użyłam do jego przygotowania. Oczywiście można zrezygnowac z
boczku lub
sera, ale radichio to obok
makaronu podstawowy składnik tego dania.Włoski
makaron o nazwie strozzapreti pochodzi z regionu Emilia Romagna. Najczęściej przygotowuje się go w domu, a podaje z
sosem bolońskim.
Makaron jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować ciasto
makaronowe, pokroić go w paski , a później każdy pasek /dowolnej długości / złożyć na pół i skręcić w rekach. Do
makaronu używa się semoliny, a niektórzy dodają również odrobinę
bułki tartej.
Makaron domowy i sos
mięsno -
pomidorowy ....czy można sobie to wyobrazić? Jeśli nie, to zapewniam, że smakuje znakomicie.Ale moja dzisiejsza propozycja to danie odrobinę lżejsze, ale równie smaczne.
Makaron nie jest domowy, ale smakuje całkiem nie źle .Składniki:/dla 2 osób/200 g
makaronu strozzapreti1 mała
cebulakilka liści
radicchio50g
boczku1 / 2 szklanki
czerwonego wina2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
sera "
Brie"
sól,
pieprz do smaku2 łyżki
sera pecorino do posypania/lub parmezan/kilka kropli
octu, balsamicznego/ z Modeny/Wykonanie:Nastawić
wodę na
makaron.
Cebulkę i
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie.Dodać
czosnek i radichio osączone z
wody.Chwilę dusić , a następnie wlać
wino.Gotować kilka minut /bez przykrycia/ do odparowanie
alkoholu.Dodać
serek i mieszając dokładnie całość podgrzewać na małym ogniu do utworzenia się gładkiego sosu.Ugotowany
makaron przecedzić i wsypać na patelnię. Delikatnie wymieszać.Doprwic do smaku.Przełożyć na talerze, posypać
startym serem i skropić odrobiną
octu balsamicznego.

C