Wykonanie
To ris otto zr obiłam już dawno, ale zupe łnie o nim zapomniałam. Na szczęście nie na dobre ;) Przepis w koń cu zna lazł się na blogu. Napra wdę warto go wypróbować, bo takie r i sotto to prosta, ale ciekawa odmiana od tradycyjne go, z
białym wine m. Ś wietnie sprawdzi się jako główn e danie lub dodatek do innych, np. s mażonej pier si z
kaczki.- 1 cze rwona
cebula- 2 łyżki
oliw y- 1 zą b ek
czosnku- 150g
ryżu ar
borio- 200ml czer
wonego wina-
wywar warzywny lub drobiowy-
sól,
pieprz- 1/2 łyżki
masła-
twar d y
ser1) Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną drobno
czerwoną cebulę, by zmiękła i dodać posiekany
czosnek.2) Wsypać
ryż i mieszać przez kilka minut.3) Wlać
wino i mieszać, aż odparuje i się wchłonie.4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący
wywar,za każdym razem czekając, aż się wchłonie.5) Skończyć dodawanie
bulionu, gdy
ryż będzie jeszcze al dente, a risotto będzie miało kremową konsystencję.6) Dodać
sól i
pieprz, jeśli
wywar nie był doprawiony.7) Wmieszać kawałek
masła.8) Podawać posypane
startym serem.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal