Wykonanie
Risotto to jedno z moich ulubionych dań i często wypróbowuję jego nowe wersje. Jest ich tyle, że chyba nigdy mi się to nie znudzi. Ostatnio wpadłam na pomysł dodania
kopru włoskiego, bo miałam go w domu i zastanawiałam się, jak go wykorzystać. Sprawdził się świetnie, szkoda, że fenkuł nie jest łatwo dostępny. Teraz jednak nie powinno być problemu z kupieniem go, bo trwa sezon na to pyszne warzywo. Polecam połączyć go w risotcie ze
skórką z cytryny, a otrzymacie wyraziste, aromatyczne danie na szybki obiad.Risotto z fenkułem i
cytryną- 1
cebula- 1 łyżka
oliwy- 1 ząbek
czosnku- 1
koper włoski- 160g
ryżu Arborio-
wywar warzywny- skórka z 1
cytryny-
sól,
pieprz- 1 łyżka
masła- świeżo stary
parmezan1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno
cebulę, by zmiękła.2) Dodać posiekany
czosnek i drobno pokrojony fenkuł i podsmażyć, by zmiękły.3) Wsypać
ryż i mieszać przez kilka minut.4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący
wywar,za każdym razem czekając, aż się wchłonie.5) Skończyć dodawanie
bulionu, gdy
ryż będzie jeszcze al dente,a risotto będzie miało kremową konsystencję.6) Dodać
sól i
pieprz tylko jeśli
wywar nie był doprawiony.7) Wmieszać kawałek
masła i
skórkę z cytryny.8) Podawać posypane
startym serem i ozdobione listkami
kopru.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal