Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj proponuję Wam kolejny
makaron - pyszne sciatelli z
boczkiem i czerwoną
cykorią, to pyszny, jesienno-zimowy
makaron. Przygotowanie tego
makaronu zajmuje dokładnie tyle czasu ile jego ugotowanie.
Makaron banalnie prosty w wykonaniu. Połączenie
boczku i czerwonej
cykorii gwarantuje fantastyczny smak!Zapraszam na kolejny przepis z udziałem
radicchio ;-)

Składniki dla 4 osób:400 g
makaronu1
cebula400 g
radicchio czyli czerwona
cykoria100 g
boczku4 łyżki
śmietany4 łyżki
oliwy z oliwek100 ml białego
wytrawnego winaświeżo zmielony
pieprz do smaku
sólPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną
wodę na
makaron.
Cykorie opłukujemy i oderwamy zewnętrzne liście i kroimy w paseczki. W czasie, kiedy
woda się gotuje, na głębokiej patelni podsmażamy
boczek. Jak już
boczek jest lekko podsmażony, wrzucamy
radicchio pokrojone na paseczki i
cebulę. Kiedy
radicchio ściemnieje, dodajemy
śmietanę, całość podgrzewamy. Doprawiamy sos
solą i
pieprzem. Odcedzamy
makaron, zachowując trochę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPasta with bacon and red chicoryIngredients for 4:400 g of pasta1 onion400 g
radicchio or red chicory100 g of bacon4 tablespoons cream4 tablespoons
olive oil100 ml dry white
winefreshly ground pepper to tastesaltDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the
radicchio and keep it aside. At a
time when the water is boiling, deep frying pan fry bacon. Thinly chop the onion. As we have bacon is lightly fried, add the strips
radicchio and onion. Cook on a low flame for about 2 minutes. When
radicchio darken, then add the cream. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.
Serve immediately.