ßßß
Składniki dla 4 osób:400 g makaronu1 cebula400 g radicchio czyli czerwona cykoria100 g boczku4 łyżki śmietany4 łyżki oliwy z oliwek100 ml białego wytrawnego winaświeżo zmielony pieprz do smakusólPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Cykorie opłukujemy i oderwamy zewnętrzne liście i kroimy w paseczki. W czasie, kiedy woda się gotuje, na głębokiej patelni podsmażamy boczek. Jak już boczek jest lekko podsmażony, wrzucamy radicchio pokrojone na paseczki i cebulę. Kiedy radicchio ściemnieje, dodajemy śmietanę, całość podgrzewamy. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPasta with bacon and red chicoryIngredients for 4:400 g of pasta1 onion400 g radicchio or red chicory100 g of bacon4 tablespoons cream4 tablespoons olive oil100 ml dry white winefreshly ground pepper to tastesaltDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the radicchio and keep it aside. At a time when the water is boiling, deep frying pan fry bacon. Thinly chop the onion. As we have bacon is lightly fried, add the strips radicchio and onion. Cook on a low flame for about 2 minutes. When radicchio darken, then add the cream. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.