ßßß
Pizza na spodzie z dodatkiem płatków owsianych to znak, że pora pomyśleć o zdrowszych i trochę lżejszych posiłkach niż miało to miejsce w ostatnich dniach.Jako nadzienie do tej pizzy zużyłam przepiórcze jajeczka, które gdzieś jeszcze się uchowały oraz pyszne , zielone warzywo o nazwie "barba di frate' lub "agretti",które właśnie pojawiło się na ryku/ IT /.
Składniki: /na jedną okrągłą pizzę/
150 g płatków owsianych100 g maki pszennej12 g świeżych drożdży0,5 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczki soli2 łyżki oliwy z oliwek160-175 g letniej wody2-3 łyżki gęstego sosu pomidorowegook.1/2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonej bazyliiszczypta soliorazkilka ugotowanych jajek przepiórczychgarść świeżych liści "brody mnicha"kawałek ostrej papryczki2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkusól do smakuWykonanie:Zielone liście "brody mnicha" dokładnie umyć, odciąć końce i wrzucić do gorącej osolonej wody na kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do całkowitego odsączenia z nadmiaru wody. Warzywo umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno papryczkę, ewentualnie doprawić do smaku solą.
-Płatki owsiane zmiksować/ niezbyt dokładnie/ i połączyć z mąką. Mieszankę wsypać do miski.-Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody, dodać cukier i oliwę.-Do miski z mąką wlać mieszankę drożdży z oliwą. Dodawać stopniowo pozostałą część wody/ ilość regulować w zależności od wilgotności mąki/,sól i wyrobić gładkie ciasto drewnianą łyżką.-Ciasto przełożyć na omączony blat i uformować kulę.- Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i naciągając uformować palcami okrąg. Ciasto powinno mieć kilka milimetrów grubości.
-Wierzch posmarować sosem pomidorowym wymieszanym z oliwą ,odrobiną soli i bazylią.-Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C i piec ok.8-10 minut.Na upieczone ciasto nałożyć zielony farsz i ozdobić połówkami jajek/ jajka doprawić do smaku/.