ßßß Cookit - przepis na Pizza wiosenna na owsianym spodzie

Pizza wiosenna na owsianym spodzie

nazwa

Wykonanie

Pizza na spodzie z dodatkiem płatków owsianych to znak, że pora pomyśleć o zdrowszych i trochę lżejszych posiłkach niż miało to miejsce w ostatnich dniach.
Jako nadzienie do tej pizzy zużyłam przepiórcze jajeczka, które gdzieś jeszcze się uchowały oraz pyszne , zielone warzywo o nazwie "barba di frate' lub "agretti",
które właśnie pojawiło się na ryku/ IT /.
"Broda mnicha" to warzywo zupełnie nieznane w naszym kraju/ ja o nim wcześniej nigdy nie słyszałam/. Ma mocno intensywny ,zielony kolor, a cienkie liście przypominają wyglądem szczypiorek /nie są puste/, bez wyraźnego, konkretnego smaku..., może delikatnie kwaskowate.
Warzywo najczęściej podaje się jako zieloną przystawkę /z oliwą i cytryną/, może być składnikiem pysznej frittaty, pesto, albo dodatkiem do makaronu. Agretti są warzywem bogatym w składniki mineralne, chlorofil i jak większość roślin są doskonałym sprzymierzeńcem w niskokalorycznej i oczyszczjącej diecie.
Składniki: /na jedną okrągłą pizzę/
150 g płatków owsianych
100 g maki pszennej
12 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
160-175 g letniej wody
2-3 łyżki gęstego sosu pomidorowego
ok.1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli
oraz
kilka ugotowanych jajek przepiórczych
garść świeżych liści "brody mnicha"
kawałek ostrej papryczki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Wykonanie:
Zielone liście "brody mnicha" dokładnie umyć, odciąć końce i wrzucić do gorącej osolonej wody na kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do całkowitego odsączenia z nadmiaru wody. Warzywo umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno papryczkę, ewentualnie doprawić do smaku solą.
-Płatki owsiane zmiksować/ niezbyt dokładnie/ i połączyć z mąką. Mieszankę wsypać do miski.
-Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody, dodać cukier i oliwę.
-Do miski z mąką wlać mieszankę drożdży z oliwą. Dodawać stopniowo pozostałą część wody/ ilość regulować w zależności od wilgotności mąki/,sól i wyrobić gładkie ciasto drewnianą łyżką.
-Ciasto przełożyć na omączony blat i uformować kulę.
- Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i naciągając uformować palcami okrąg. Ciasto powinno mieć kilka milimetrów grubości.
-Wierzch posmarować sosem pomidorowym wymieszanym z oliwą ,odrobiną soli i bazylią.
-Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C i piec ok.8-10 minut.
Na upieczone ciasto nałożyć zielony farsz i ozdobić połówkami jajek/ jajka doprawić do smaku/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/04/pizza-wiosenna-na-owsianym-spodzie.html