Wykonanie
Grissini- kruche,
drożdżowe paluchy, króre wywodzą sie z włoskiej kuchni. Świetna przekąska na imprezy, ale też jako paluchy do chrupania podczas seansu filmowego. Dzisiaj proponuję Wam aromatyczne
rozmarynowo-
czosnkowe grissini z
czarnuszką lub
solą morską. Jeśli chcecie podać je na imprezę możecie zawinąć je
szynką parmeńską, na pewno zachwycicie tym swoich gości.Należy pamiętać, aby
drożdże wyciągnąć z lodówki na ok. 40 min, aby je rozgrzać.Składniki:Rozczyn:40 g
drożdży świeżych,1/4 szklanki ciepłych
drożdży,łyżeczka
cukruCiasto drożdżowe:gotowy rozczyn,70 dag
mąki pszennej,łyżeczka
soli,1/4 szklanki
oliwy z oliwek,200 ml ciepłej
wodyPonadto:3 ząbki
czosnku,2 gałązki świeżego
rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego,czarnuszka/sól morska do posypania,
jajkoPrzygotowanie:Do garnuszka należy wkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem i zalać ciepłą
wodą, dokładnie rozgnieść i odstawić do wyrośnięcia na 5 min w ciepłe miejsce.Do sporego garnka lub miski przesiać
mąkę i
sól. Wlać rozczyn,
oliwę i 150 ml
wody. Zagnieść ręką, jeśli ciasto jest zbyt suche wlać pozostałą
wodę, można w trakcie dolewać
oliwę jeśli czujesz potrzebę. Ciasto wyrabiać przez dobre 5-10 min, aby stało się elastyczne i jednolite. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką.Po tym czasie do ciasta wgnieść
czosnek i posiekane drobno igiełki
rozmarynu, ciasto ponownie zarobić, podzielić na 2 części.Każdą z części rozwałkować i wykrawać cienkie paski, które następnie rolować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać obok siebie paluchy, posmarować rozbełtanym
jajem ,posypać
czarnuszką i
solą morską. Grissini piec w temp. 200 stopni przez 15 min.Gotowe paluchy podawać z ulubionym sosem lub zawijać w
szynkę parmeńską.