Wykonanie
Smaczna, prosta i expresowa w wykonaniu
sałatka śledziowa, idealna na świąteczny stół.Na co dzień i od święta.............niby taka sama ,a wszystko zależy od sposobu podania i dekoracji.
Nie może jej jednak zabraknąć na naszych stołach w okresie zbliżajacych się Świąt.Składniki :400 g
filetów śledziowych /matjasów200 g
czerwonej fasoli z puszki4
ogórki konserwowe4
ziemniaki ugotowane w mundurkach1
czerwona cebula2
jajka ugotowane na twardo2 łyżeczki posiekanego
koperku4 łyżki
majonezu dekoracyjnego "
Winiary"/+ do dekoracji/1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
śmietanypieprz cytrynowy/do smakusól/ do smaku
sok z cytrynyczerwony pieprz /do dekoracjiświeży koperek/ do dekoracjimix sałtek /do dekoracjiWykonanie: -Płaty
śledziowe wymoczyć, odstawić na ok.2 godziny.-Osuszyć na ręczniku papierowym , skropić
sokiem z cytryny i i pokroić w kostkę.-
Ogórki, obraną
cebulę , ugotowane ,obrane
ziemniaki i
jajka na twardo pokroić w kostk.,-Wszystkie pokrojone składniki umieścić w salaterce.-Dodać odsączoną, przepłukaną
czerwoną fasolkę, posiekany
koperek.-Całość połączyć z
majonezem wymieszanym z
musztardą i
śmietną.-Doprawić do smaku
solą i
pieprzem cytrynowym.-Na dużym ,okrągłym półmisku ustawić foremkę /obręcz/ w kształcie gwiazdy.-Przełożyć
sałatkę, dokładnie wypełnić formę i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.-Dobrze schłodzoną
sałatkę wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz.-Wierzch sałatki udekorować
fasolką,wyciśniętymi przez szprycę kleksikami
majonezu ,
czerwonym pieprzem i świeżą gałązką
koperku.