ßßß
Składniki na 3-4 porcje:5-6 filetów śledziowych1/2 pęczka świeżego koperku2 - 3 ogórki konserwowe1/2 szklanki majonezu4 łyżki śmietany1 łyżeczka musztardy sarepskiej1 łyżeczka białego octu winnegopieprz do smakuSposób przygotowania:Filety moczyć w zimnej wodzie 4-5 godzin. Następnie osuszyć, pokroić na paski i przełożyć do miski.Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać na drobno.Ogórki konserwowe obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.Sos:Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem, posiekanym koperkiem i ogórkami, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Wykończenie:Śledzie polać sosem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przykryte szczelnie folią aluminiową na 1-2 godziny.