Wykonanie

Pyszna śledziowa przystawka na wigilijny stół . Doskonała kompozycja słodko-kwaśnych, korzennych smaków ze słonym
śledzikiem .Niby zwykła, tradycyjna śledziowa
sałatka z
ziemniakami,
jabłkiem,
cebulą i
majonezem .....a jednak dodatek marynowanych w occie , korzennych
śliwek nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

4
ziemniaki ugotowane4 płaty
śledziowe1
cebula czerwona1
jabłko winne8-10
śliwek marynowanych w occiesok z 1/2
cytryny3-4 łyzki
majonezu dekoracyjnego
Winiary /+ do dekoracji/1 łyżka
śmietany1/2 łyzeczki
imbiruszczypta
cynamonupieprz cytrynowy /do smaku
sól / do smakuzielony, swieży
koperek /do dekoracjiWykonanie:-
Śledzie namoczyć w wodzie , pozostawić na ok.1 godzinę.-Wysuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, skropić
sokiem z cytryny i oprószyć
pieprzem cytrynowym.-Ugotowane w mundurkach
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.-
Cebulę obrać, posiekać, zalać wrzątkiem, odsączyć na sitku i wystudzić.-
Jabłko obrać, pokroić w kostkę.-
Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Część odłożyć do dekoracji, resztę pokroić.-Wszystkie składniki umieścić w misce, posolić, posypać
pieprzem, dodać
imbir i szczyptę
cynamonu.-Dodać
majonez i
śmietanę, wymieszać.-
Sałatkę wstawić na min. 1 godzinę do lodówki.-Przygotować ozdobny półmisek, na który przełożyć schłodzoną
sałatkę.-Wierzch ozdobić połówkami
śliwek.-Każdą połówkę wypełnić ozdobnym kleksikiem
majonezu .-Całość udekorować świeżym
koperkiem.


